Хвърлят повече яснота за Панагюрското златно съкровище до дни

25131
Хвърлят повече яснота за Панагюрското златно съкровище до дни

До края на месец август ще стане ясно дали Панагюрското златно съкровище в Националния исторически музей е оригинал, или реплика.

Анализът на изследването ще бъде готов в края на месеца, но експертизата ще изисква повече време, за да се обобщят резултатите и да се направят изводи.

Проверяват дали Панагюрското съкровище е истинско

Националният исторически музей е поръчал двойна експертиза, за да установи дали е оригинално прочутото златно Панагюрското съкровище, п...

От средата на миналия век до днес в Археологическия музей в Пловдив се пази уникален артефакт от Панагюрското златно съкровище. Според информацията на bTV става дума за крило, което е паднало от дръжката на един от съдовете-ритони. Това липсващо крило ще докаже дали Панагюрското съкровище е оригинално.

„Това крило от откриването му през 1949 г. досега, за разлика от Панагюрското съкровище, което многократно е напускало страната, въобще не е напускало музея. Най-ефективния метод да се установи дали има някаква смяна, или производство на копие е анлизът на крилото и анализът на съда, от който то произхожда”, коментира директорът на РИМ Пловдив д-р Костадин Кисьов.

Фирмата "Евротест контрол”, чийто собственици са австрийци, е единствената компания, която е лицензирана по ИСО. Това са международните стандарти и резултатите, които дават, се признават навсякъде по света, обясни ръководителят на централаната лаборатория за консервация и реставрация на Националния исторически музей (НИМ) Светла Цанева.

Директорът на НИМ Божидар Димитров няма никакви притеснения за експертизата и е убеден, че в музея се намира оригинала на Панагюрското съкровище.

Сагата за Панагюрското съкровище се прехвърля в Страсбург

Съдебната сага с Панагюрското златно съкровище може да стигне до Страсбург. Двама от наследниците на неговите откриватели се заканиха д...

Той коментира: „Един от неочакваните резултати от изследването ще бъде, че когато имам резултатите от анализа, ще дам под съд разпространителите на слухове като самообявилите се наследници г-н Цветанков и сестра му Стефка за оронване на престижа на музея, за причиняване на финансови загуби”.

"Аз не твърдя, че Панагюрското съкровище е менте. Просто при търсенията ми с моята сестра в архивите се натъкнахме на много неясноти и противоречия". Това каза вчера в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Павел Цветанков, един от наследниците на братя Дейкови, открили Панагюрското съкровище.

Той обясни, че в документи описващи параметрите на съкровището през годините има несъответствия например в неговото тегло като разликата е около един килограм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com