Христосков: Минималната заплата спокойно може да е 400 лв.

20157
Христосков: Минималната заплата спокойно може да е 400 лв.
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата трябва да се увеличи. Докога ще сме на опашката в Европа? Това заяви вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в ефира на bTV.Според него минималното възнаграждение спокойно може бъде 400 лв.

Министърът отново обясни, че според него увеличаването на минималната заплата трябва да бъде обвързана с определени правила и механизми. Например увеличаване на производителността на труда, размер на издръжката на живот и др. Христосков обясни още, че трябва да спрем да мисли, че с увеличаването на минималната заплата, много работници ще премнинат в сивия сектор.

Вицепремиерът Христосков и вътрешният министър Бакалов ще посетят Мизия

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще посетят...

Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски със 7,7 процентни пункта от 1 януари 2015 г. Това са само едни коректни разчети на Националния осигурителен институт, които бяха използвани, за да се вдигне паника, заяви още вицепремиерът. Той беше категоричен, че единствено може да се стигне до увеличаване на осигуровките във фонд „Пенсии" и фонд „Работна заплата" в размер на 1-2 процентни пункта.

Не беше пропусната и темата с пенсионната реформа. По този въпрос Христосков заяви, че увеличението на пенсионната възраст не трябва да става с 1 година или 4 месеца, както е предлагал един бивш социален министър, а това трябва да се направи на база статистическите данни от последните няколко години за увеличаването на продължителността на живота при мъжете и жените.

За Мизия

Държавата не може да осигури помощ в размера, в който настояват пострадалите, категоричен беше Христосков по въпроса за Мизия. Той допълни, че разбира хората, но е невъзможно те да се върнат толкова бързо в домовете си. Най-малкото защото голяма част от жилищата са опасни, а и тече оценка на щетите.

Аргументът на работодателите за криминализирането на неплатени осигуровки - щяло да има доноси

Криминализирането на неплатени осигуровки може да доведе до лавина от доноси на служители срещу работодатели. Това опасение изразиха ли...

"По закон това, което трябва да направи държавата освен изплатената социална помощ от 325 лева на над 1500 души, след като общината и другите институции подпомогнат разчистването на щетите от наводненията, е да се осигурят поне временни домове на пострадалите граждани. И това се отнася не само до Мизия, а до всички пострадали места от наводненията в последните месеци. Трябва време дори здрави домове да изсъхнат, да бъдат почистени, за да може хората да се върнат и да живеят в тях", каза социалният министър.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com