Христо Иванов си пази оставката в джоба - министър, докато има перспектива за реформи

5085
Христо Иванов си пази оставката в джоба - министър, докато има перспектива за реформи
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че допуска обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото все още те не са факт. Той заяви пред БНР, че само част от неговата идея е приета от депутатите, а именно промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК). 

"За да можем да прокараме тези промени в Закона за съдебната власт, ние трябва преди това да ги обезпечим конституционно", обясни той. 

Хр. Иванов: Местан прояви национална отговорност

Много е рано да говорим дали реформата във вида, който съм си я представил, няма да се случи. 180 подписа стоят под най-важната част ...

Иванов заяви, че се очаква произнасяне на Венецианската комисия, която ще приложи едни много ясни международни стандарти. "Това също ще се отрази на средата, в която Конституционният съд ще трябва да взема решения", каза правосъдният министър. 

"Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие", смята Христо Иванов.

"Много преди въпроса за избора на парламентарната квота на ВСС предстои също толкова важният въпрос, със сигурност тази есен, за избора на новите членове на Инспектората. Каквото и да пишеше в сегашния подписан законопроект, на този етап от процедурата винаги можем да се върнем. Докато не го видим в Държавен вестник, колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение", заяви министърът. 

На коментар, че от министър с оставка в джоба си, до министър, който ще си отиде, когато направи съдебната реформа, и че се очертава като министър, който дълго ще остане на поста си, Христо Иванов отговори: "Това не са взаимоизключващи се неща и второ – не знам дали ще е дълго. Зависи докога има политическа перспектива да се правят реформи. Няма промяна – аз съм с оставка в джоба си", коментира той.

Хр. Иванов: Нищо не е окончателно приключило

"Не може да остава впечатление за някакво съглашателство. Нищо не е окончателно приключило", заяви министърът на правосъдието Христо Ив...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com