Хората с еднодневни трудови договори не губят социалните си помощи

3901
Хората с еднодневни трудови договори не губят социалните си помощи
Снимка: БГНЕС

Предложенията за промени в трудово-медицинската експертиза се подготвят и ще бъдат положени на широко обществено обсъждане, преди да бъдат приети. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в село Кунино в отговор на въпрос как ще постъпи, когато получи призовка от „гражданския трибунал” на хора с увреждания, организиран преди дни, предаде Дарик.

Той посочи, че въпросите на семействата, които отглеждат деца с уврежданията, са много важни и по тях се работи активно и се провеждат много срещи. Според него, част от исканията на родителите, които отглеждат деца с увреждания, някои от които вече са навършили 18-годишна възраст, са напълно резонни и би трябвало да са приоритетни на социалната политика на държавата.

Вече са установени работещи на "черно" при земеделски стопани без еднодневни договори

Вече са установени случаи на земеделски стопани, които са регистрирали в дирекция "Инспекция по труда" образци на трудови договори за к...

Социалният министър подчерта, че решаването им зависи от възможностите на държавата и допълни, че не бърза да обещава, но следващата година ще има добри новини по тези проблеми.

Хората, сключили еднодневни трудови договори, не губят социалните си помощи или помощите за отопление, а получават допълнителен доход, като са здравноосигурени и застраховани срещу трудова злополука, заяви министър Ивайло Калфин в отговор на въпрос.

Според него липсата на еднодневни трудови договори в област Враца вероятно се дължи на това, че тази информация не е стигнала както до хората, така и до работодателите, защото някой не си е свършил работата. Той допълни, че за един месец вече има над 20 000 такива трудови договори и не е нормално да са най-малко във Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Перник, където селскостопанската работа, свързана с прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и гъби, така или иначе се върши. Според него е очевидно, че ако няма официални договори, има неофициална икономика, и е очевидно, че някой не си е свършил работата.

Министър Калфин каза, че ще поиска от Главната инспекция по труда и от Агенцията "Социално подпомагане" да засилят работата си в тази посока.

Бюрократщина с еднодневните договори за работодателите и облекчение за работниците

За първи път част от земеделските стопани ще могат да се възползват от възможността да наемат работници на еднодневен трудов договор. Т...

Вицепремиерът откри днес клуб на пенсионера в романското село Кунино. Новият клуб е дарение от фирми, работещи в селото, като в ремонта на сградата и оборудването й са вложени 40 000 лева. Траянополският епископ Киприян - викарий на Врачанския митрополит, освети сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com