Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока

13902
Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока
Снимка: бгнес

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свързана с масови фалити на фирми и непредвидени съкращения.

В производството на хляб разходите за електричество са между 5 и 12 процента от себестойността на насъщния, посочват от бранша. Средно сметките за ток на една пекарна са около 1400 лева, а за по-голямо предприятие – около 25-30 хиляди лева месечно, пояснява НТВ. „20-процентно увеличение на тези разходи ще променят категорично себестойността на продукта и се очертава едно поне 5-6-7 процентно вдигане цената на крайния продукт.

Петкова: Отлагането на повишението на цените на тока ще се отрази негативно на НЕК

Отлагането на повишението на цените на тока за бизнеса ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания. ...

Говоря както за хляб, така и за закуски, защото закуските на 100% разчитат само на електричество”, обясни Иво Бонев от Асоциацията на хлебопроизводителите във Варна. За да не пипат цената на хляба, производителите ще са принудени да намаляват заплати, да съкращават непредвидено персонал или да укриват приходи и данъци, предаде БЛИЦ.

Затова предлагат изход от ситуацията – ДДС-то за хляба да падне на пет процента. „20-процентна ставка на ДДС е единствена в ЕС. Обикновено ставките за хранителните продукти са между 6 и 12 процента”, заявява Иво Бонев. Ако данъкът остане в този размер, а токът поскъпне, предстоят масови фалити на пекарни и цехове за производство на хляб, твърдят собствениците им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com