Хлебарка гигант се разхожда в Казанлък

82950
Хлебарка гигант се разхожда в Казанлък

Десетсантиметрова хлебарка учуди казанлъшка ветеринарна лекарка, предаде БГНЕС.

"Гигантът" е донесен в лекарския кабинет от клиент с въпрос дали ветеринарката е виждала подобно нещо и дали има информация за животното.

Мъжът е намерил животинката на казанлъшка улица. Лекарката с интерес започва да разглежда "пришълеца" и се заравя в бумаги и Интернет, за да търси информация. За свое учудване не попада на описани, отговарящи на този екземпляр. Предстои да изпратят хлебарката в Пловдивския ветеринарен факултет за по-обстойно обследване. За сега не е ясно дали е внесена някъде от чужбина или е мутирал вид на нашенските досадни животинки.

Открити са хлебарки, живели още преди 320 милиона години. Има куп митове около съществуването на досадните насекоми, един от тях е, че могат да оцелеят дори след ядрено планетарно изтребление.

Хлебарките се появяват основно поради нуждата от вода, а не толкова заради нуждата на храна. Живеят още цяла седмица, след като им се отреже главата. Женските могат да минат и без присъствието на самци, за да се възпроизведат.

Най-голямата позната на хората хлебарка е "Macropanesthia rhinocerus", която обитава Австралия и достига тегло от 50 грама. В България се срещат три вида - Черна, Кафява и Кафяво-ивичеста хлебарка. Преди година бе показан робот, създаден от български учени, чийто "мозък" е... южноамериканска хлебарка. Тя го задвижва, като върти топче за пинг-понг. Докато роботът се движи и възникне препятствие, съответният сензор включва вентилатор. И тъй като хлебарката не обича да й подухват, се стреми да завие в противоположна посока.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com