"Хизбулла" отрече, САЩ и Израел поемат разследването на атентата

11120
"Хизбулла" отрече, САЩ и Израел поемат разследването на атентата

Радикалното шиитско движение „Хизбулла” отрече съпричастност с атентата на летище "Сарафово", предаде руската информационна агенция „Интерфакс”.

Агенцията се позовава на съобщение в ливанския вестник „Ан – Нашра”.

2-ма руски туристи са ранени при атентата

Двама руски граждани са ранени в резултат на терористичния атентат, който се разигра на летището в Бургас. Това заяви за РИА "Новости" ...

То цитира представител на организацията, според който „обвиненията на Израел будят смях".

"Ние не воюваме срещу туристи”, категорични са от движението.

След кървавата драма вчера Израел обвини Иран и "Хизбулла", че стоят зад смъртоносна атака срещу израелски туристи на летище в България.

"Всички знаци сочат към Иран", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, отбелязвайки, че това е поредната от серия атаки срещу израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други страни.

Нетаняху отбеляза още, че нападението съвпада с 18-ата годишнина от атака срещу център на еврейската общност в Буенос Айрес, при която са загинали 85 души, а други 300 са били ранени. Израел обвинява Иран и за нападението от 1994 г.

Трагедията напомня Аржентина, но не съвсем

18 години след инцидентът в израелския център в Буенос Айрес – атака отнела живота на 85 души - "Хизбула" изглежда удари отново, ...

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че Израел следи опитите на групировки като ливанската "Хизбулла", управляващото Ивицата Газа движение "Хамас" и ирански тайни агенти да организират атаки срещу израелци. Барак обеща да залови извършителите на терористичната атака в България.

В тази връзка американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху,  в който двамата лидери са се договорили страните им да проведат съвместно разследване на нападението.

Нетаняху е благодарил на Обама за обаждането и съболезнованията, като е отбелязал, че кампанията на терор по целия свят е водена от Иран и групировката "Хизбулла".

"Иран е държавата на международния тероризъм и трябва да отговаря за своите действия", коментирал и пред Обама израелският премиер.

В същото време стана ясно, че както Actualno.com писа още вчера, една от версиите по които се работи, е, че извършителят на кървавия атентат на летище "Сарафово" в Бургас е бил камикадзе.

"Това е една от работните хипотези. Имаме обаче сериозно основания да работим по нея. Извършителят не е бил част от групата на израелските туристи, той се е присъединил по-късно към тях, в момента, когато те се качват на автобуса. Минал е през терминала, камерите са го засекли. Имал е паспорт от щат Мичиган, фалшив паспорт, затова работим по версията в сътрудничество с американските служби. Никой не го е спрял, всеки може да мине през терминала. Това че е тръгнал с израелците не означава нищо - може да е отивал с тях на ресторант. И друго: останал е без пръсти. От личен опит знам какво означава това - че е боравел с взрив", каза премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че това е само една работна хипотеза.

Обама осъди варварския атентат в Бургас

Американският президент Барак Обама осъди варварския атентат срещу израелски туристи на летището в Бургас, предаде Франс прес.Той не уп...

Българският премиер бе категоричен, че атентатът не би могъл по никакъв начин да е следствие от външнополитически действия на България.

Борисов призна, че "до сега сме получили поне 15-на сигнали, различни през годините, които сме предотвратявали, проверявали и задържали". "Имаше такава информация за зимните курорти през декември-януари, тогава за радост не се случи. За този атентат имаше съмнения за други държави, но се случи тук", каза още той. Израелските туристи са мишена навсякъде, добави той.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com