Хиляди българи и чужденци се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир

11736
Хиляди българи и чужденци се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир
Снимка: БГНЕС

Точно в 8:30 тази сутрин литийно шествие, поведено от отец Симон, игумен на Бачковския манастир, изнесе чудотворната икона на Богородица с младенеца до местността Клувията, предаде БГНЕС.

Хиляди хора се събраха в Бачковския манастир, за да вземат участие в литийното шествие, сред тях имаше много чужденци – руснаци, грузинци и дори германци, както и хора от цялата страна. По традиция на втория ден от Великден, и само тогава през цялата година, тя бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре - там, където според легендата тя е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

Чудотворни икони в манастир крепят вярата

Три чудотворни икони, съхранявани в манастира "Св. Вкмч. Георги" край град Хаджидимово, карат десетки, християни и мюсюлмани, да им се ...

Днешното изваждане на иконата е първото й показване пред хора след двугодишна реставрация. Тя е извършена в самия манастир в пригодена за целта лаборатория. Отец Симон, временно изпълняващ длъжността игумен на Бачковския манастир на мястото на дядо Борис, каза, че изнася иконата въпреки препоръката на реставраторите, защото е убеден в чудотворната й сила. Обстойно представяне на иконата и реставрацията по нея ще има на 6 май, обеща той.

Литийното шествие се извършва всяка година. Днес нещата бяха по-различни от друг път. Падна забраната за снимки вътре в манастира и това даде възможност на много журналисти да заснемат церемонията.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Това е най-старото литийно шествие у нас, което има 700-годишна традиция. Докато иконата се намира извън манастира временно на нейно място се поставя нейно копие. 

Днес е разтурни понеделник

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цик...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com