Харчат ли се правилно парите за ограмотяване на ромите?

18651
Харчат ли се правилно парите за ограмотяване на ромите?
Снимка: БГНЕС

Над 40 на сто от ромите не могат да четат и пишат.

На фона на тези данни на неправителствените организации, у нас за последните 7 години за образоване на ромите са усвоени близо 50 милиона лева. Парите идват предимно от образователното министерство - по милион годишно и от европейки програми. МОН дава по 1 млн. годишно. Колко пари идват по европейските програми? Това е въпрос, на който няма ясен отговор.

Роми от Казанлък искат да плащат за вода, но общината не дава

Искам да имам водомер, баня – да се изкъпя. Водата и токът са като манджата – не може без тях. Как да облека децата без вод...

bTV поиска от Министерския съвет справка за усвоените пари от Европа. Такава обаче беше отказана с мотива, че не се поддържа такава база данни. Източници на медията твърдят, че голяма част от тези парите не са отишли по предназначение – част от тях са отишли за купуване на стари компютри и помагала.

15 милиона лева са изхарчени само за пилотния проект - "Нов шанс за успех", финансиран с пари от европрограмите. 10 хиляди души от различни възрасти посещават този курс. За посещенията на учебните часове ромите дори получаваха надник, а в края на обучението и документ, който обаче не се признава от МОН.

Проверка показва, че много хора там не могат да си напишат името. За жителите на квартал „Факултета“ самото попълване на формуляра за социални помощи е предизвикателство. „Които са по-грамотни, черпиме по едно кафенце, сокче. И те ни попълват декларациите. Аз съм неграмнотна”, коментира жена.

На този фон от МОН се хвалят с редица успешни програми за ограмотяване ромите.

Роми в Ботевград не плащат ток за хиляди левове и не им го спират

За едни може, за други – не. Тази максима е до болка позната в България и в случая се отнася до ток. В Ботевград два блока с ром...

„Категорично мога да ви кажа, че нивото неколкократно се е повишило... Ще ви дам пример, през 1989 година броя на висшистите сред ромите беше 26, към днешна дата 3500 ромски студенти има в българските университети”, посочва директорът на център „Образователна интеграция” към МОН Лиляна Ковачева.

Един от тези студенти е Даниел Миролюбов, дипломиран инженер по машиностроене. Съвсем скоро и магистър ядрена енергетика. Той обяснява: „Моята мечта е да работя в АЕЦ-а. Откъм предразсъдъци на хората, аз вече съм свикнал. За да постигнеш нещо, трябва да се бориш. Просто няма друг избор”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com