Гуцанов поиска промяна на процедурата по паспортизация на сградите

34254
Гуцанов поиска промяна на процедурата по паспортизация на сградите
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, с което настоява да бъде променена наредбата за паспортизация на жилищните сгради. Той посочи, че настоящата кампания по издаване на технически паспорти на сградите поставя милиони българи в ситуация да отделят от и без това скромните си бюджети, за да изпълнят задължително условие, което държавата им поставя, пише Агенция "Фокус".

Изискването това да се случи до края на годината поставя и въпроса дали фирмите, лицензирани да работят в тази кампания, ще бъдат достатъчно точни и коректни, при подготовката на паспортите на сграда или ще ги изготвят набързо само, защото е задължително това да се направи.

22 от къщите в Стария град в Пловдив са пред срутване

22 са къщите в Стария град в Пловдив, които са опасни и застрашени от срутване. Почти всички те са на частни лица с много съсобственици...

„Недоумение буди и фактът, че ако срокът не бъде спазен, управителите на етажната собственост ще бъдат обект на санкции – лични глоби. Не мога да си представя как един домоуправител би задължил примерно семейство пенсионери да задели сега и веднага 300 лв., за да даде своя финансов дял за изготвяне техническия паспорт на общата сграда“, казва още Борислав Гуцанов.

В писмото си до министър Лиляна Павлова Борислав Гуцанов посочва, че всяко действие, което държавата изисква от гражданите като задължително, трябва да има полезно следствие за самите тях.

„Недоумявам защо се поставят крайни срокове за един акт, който по никакъв начин не може да бъде определен като полезен за българските граждани. Би бил полезен, ако веднага след тази паспортизация започва саниране на старите панелни блокове или ремонт на сградите оценени като неустойчиви и опасни за живота на обитателите си. Тъй като този елемент липсва в Наредба№5 от 2006 г. на МРРБ апелирам в кратки срокове да инициирате Проект за изменение и допълнение на цитираната наредба, като в нея отпаднат задължителните срокове за изготвяне на технически паспорт на съществуващи жилищни сгради и условията за изготвяне на такива да стане задължително, само при последващи действия – саниране или ремонт на сградата, както и да отпаднат финансовите санкции на управителите на етажни собствености”, пише Гуцанов в писмото до министър Павлова.

Намеренията на Павлова

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа.

Сграда променя формата си според температурата

Учени от Каталонския институт за авангардна архитектура в Барселона създадоха прототип на сграда, която се разширява и свива в зависимо...

Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени в Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, информираха от МРРБ.

С изменението и допълнението се предлага сроковете да се удължат както следва: от първа, втора и трета категория - до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.

Предложените срокове за съставяне на технически паспорти в зависимост от категорията на строежа са обвързани и с по-строгите изисквания на Директива 2010/31/ЕС за енергийните характеристики на сградите за достигане на потребление на енергия близко до нулата от 2018 г. за публичните сгради и от 2020 г. - за всички нови сгради.

Техническите паспорти на сградите са документи, които съхраняват информация в интерес на всички потребители - собственици, наематели, пазарни субекти, обществени и банкови институции. Паспортът е и основа за управлението и поддържането на една сграда или инженерно съоръжение през целия период на експлоатацията им. Паспортите съдържат техническа информация за сградата – година на строителство, вид строителство, информация за сеизмичната устойчивост на сградата, мерки за поддържане на нейната сигурност и безопасност, както и информация за всички извършени строителни и ремонтни работи след въвеждането на сградата в експлоатация, както и предписания за необходими ремонти. Най-общо, техническите паспорти установяват състоянието на сградите и тяхната степен на безопасност при експлоатацията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество