Граждани ще насочват екипите на БАБХ къде да проверяват

16816
Граждани ще насочват екипите на БАБХ къде да проверяват
Снимка: Getty Images / Guliver

След въвеждането на новите практики за контрол, ефективността на Българската агенция по безопасност на храните е повишена близо 150 пъти, съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

През 2013 г. в София (град) са извършени над 8000 проверки, но са съставени едва 23 акта. Само за март тази година, при 354 проверки на търговски обекти на едро (складове, борси и тържища), съставените актове за административни нарушения са 176, тоест при половината от проверките. Възбраненото количество храни за месец март в София е 100 тона, което надвишава цялото количеството от 70 тона, отчетено за цялата 2013 г.

Масови нарушения в обектите за търговия на едро отчете БАБХ

В множество търговски обекти са установени сериозни нарушения. 7 души, които са били на ключови позиции в Българската агенция за безоп...

„Новите практики показват изненадващи резултати. Нарушенията са от сериозен характер, свързани с безопасността на храните – липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, нарушение на температурни режими на съхранение. Всичко това носи риск за потребителите“, коментира изпълнителният директор на БАБХ.

Във връзка с приближаващите Великденски празници Българската агенция по безопасност на храните вече започна тематични засилени проверки на чувствителните стоки – яйца, агнешко месо, козунаци, бои за яйца. До момента не са установени нарушения, но 24 часовия контрол продължава. "Общото впечатление е, че притеснение сред хората е по-голямо, отколкото трябва да бъде, тъй като засега няма установени нарушения сред козунаците, агнешко месо, багрилата за яйца и няма основание за безпокойство", коментира директорът на БАБХ.

За да се засили контролът от страна на агенцията, трябва да се включи и гражданското общество, активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на вниманието на инспекторите с конкретни и точни сигнали. В тази връзка на 10 април БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 Областни дирекции по безопасност на храните в страната. Инициативата се прави с цел да информират гражданите за работата на Агенцията и да привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване контролната дейност на Агенцията.

Сред целите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на Агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки. В това отношение помощ ще бъде получена и от Гражданско движение “ДНЕС”, което има приемни в цялата страна и много доброволци.

Няма хормони на растежа в пилешкото месо у нас, казва БАБХ

Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони. Експерти към Българската агенция по безопасност на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com