Готвят поскъпване на хляба

3900
Готвят поскъпване на хляба
Снимка: бгнес

Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители.

Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.

Цената на пшеницата пада, но не и тази на хляба

Срив в цената на пшеницата на световните борси - поевтиняването в световен мащаб е около 20 на сто в последните два месеца. Не се очакв...

Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното, информира "Стандарт".

"Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com