Горанов: Пенсионните фондове да информират хората

17744
Горанов: Пенсионните фондове да информират хората
Снимка: БГНЕС

Ще препоръчаме на пенсионноосигурителните дружества да информират хората да бъдат по-активни. Това каза пред журналисти в Министерството на финансите след среща с КРИБ министърът на финансите Владислав Горанов, предаде „Фокус“.

На въпрос каква е целта на предложението да е свободен достъпът до решение дали да се осигуряваме в НОИ или в частно пенсионно дружество, финансовият министър коментира, че целта е да има повече свобода и демокрация в тази държава, нищо повече. „Спекулациите и създаването на напрежение по тази тема е грешка, от страна на заинтересованите от тези процеси, защото се създава впечатление, че някой се притеснява от свободата на избор. Няма нищо по-хубаво от свободата на избор. Няма да препоръчаме на никой нито да стои, нито да се маха, ще препоръчаме на пенсионноосигурителните дружества да информират хората да бъдат по-активни“, заяви Горанов.

Възрастта за пенсиониране остава замразена през 2015 г.

Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На сре...

По думите му е много важно за стабилността на страната така, както политическите партии са положили усилия да съставят правителство, за да гарантират спокойствието и развитието на икономиката, така и всеки който има претенции да даде обществени оценки да е ясно легитимен и кого представлява.

„Затова според мен би било хубаво да си изясним в България, когато водим диалог, независимо на кое ниво, кой кого представлява. ГЕРБ представлява над 1 милион български избиратели. Партиите са минали през избори и е ясно кого представляват. Колегите от КРИБ имат ясен списък с членове – това са едни от най-големите компании, които оперират на територията на България“, допълни Горанов. Той посочи, че е много хубаво всеки, който иска да говори с правителството и да формира общественото мнение, да е ясно кого точно представлява. „Не виждам аргумент, ако има някакви съмнения дали е добре структуриран Националния съвет за тристранно сътрудничество, да не прегледаме кой кой е вътре“, каза още Владислав Горанов.

Обсъдихме не само темите, свързани с актуалните промени в законодателството, но и бъдещи намерения на правителството по отношение на пенсионната реформа, която предстои да обсъждаме - плащания, свързани с минималната работна, заплата и механизмът за нейното определяне така, че дебатът да бъде воден на принципна основа, допълни Горанов.

„КРИБ е една от най-големите национално представителни организации на работодателите. След срещата с национално представителните организации на работниците и служителите от КРИБ са останали с впечатление, че не търсим активен диалог по молба на премиера организирахме тази среща при мен, за да обсъдим съвместната работа от тук-занапред с КРИБ. Коментирахме, че е необходимо в периода до 31 март интензивно да създадем механизъм за определяне на икономически основни параметри, като максималния осигурителен доход“, заяви Горанов. Относно това дали е връчил на КРИБ Меморандума за разбирателство, финансовият министър коментира, че меморандумът за разбирателство е бил разпространен достатъчно. „Ритуална работа да си размятаме листа напред-назад не сме извършвали. В нормален диалог с КРИБ обсъдихме бъдещи действия и търсим позицията им за работата на правителството по отделни теми“, допълни Горанов. На въпрос защо не е поканил работодателите да подпишат Меморандума в неделя, Горанов отговори, че той преценява по коя тема с кой да си говори.

Калфин: Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни никого. Не намирам нито един аргум...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com