Goodbye, Уорлик!

4149
Goodbye, Уорлик!

 

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключи своя мандат в България и напуска страната ни, за да се завърне във Вашингтон.

Уорлик: Българите плащат скъп ток

Българите плащат изключително високи цени за техния ток и заслужават да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат. Това заяви пр...

В последните седмици американският посланик се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов, който благодари на посланика за неговия голям интерес към българската култура и за оказаната подкрепа за възстановяването на културно-историческото наследство, като специално изрази признанието ни за финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ за реставрацията на църквата "Св. Тодор” в Бобошево, датираща от 11 век.

Преди окончателното му отпътуване от България министър Цветан Цветанов връчи почетно отличие на МВР на Н.Пр. Джеймс Уорлик. По време на разговорите двамата изразиха удовлетворение от успешното сътрудничество, постигнато между правоохранителните органи на България и САЩ.

"Огромна чест и привилегия беше да служа като специалният пратеник на САЩ за България", каза американският посланик Джеймс Уорлик, когато беше удостоен с орден „Стара планина” първа степен от президента Росен Плевнелиев.

Вчера в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов Джеймс Уорлик връчи дарение на обща стойност 5 млн. долара за изграждането на циклотронен център в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Уорлик: Тероризмът удря навсякъде

Атентатът в Бургас показва, че тероризмът удря не само в градове като Ню Йорк, Лондон и Мадрид, а така също тероризмът удря навсякъде...

Преди отпътуването си днес посланикът даде пресконференция, която се проведе на летището.

"Уважавам премиерът Бойко Борисов и това ще продължи да е така, дори и когато няма да съм в качеството си на посланик на САЩ в България", заяви американският посланик.

Уорлик отказа да коментира, както фигурата на министър-председателя, така и мнението на предишните американски посланици у нас Нанси Макълдауни и Джон Байърли за Борисов. Часове преди излитането си от летище София Уорлик показа колко е развълнуван, че си тръгва от България и дори се разплака, когато се сбогува с българските медии и с екипа си от посолството.

"Този момент наистина е най-трудният за мен. Много неща си бях набелязал да кажа днес, но усещам, че няма да мога да направя това. Много ще ми липсва вашата страна. Аз наистина най-искрено много обичам България, тя има специално място в моето сърце. Периодът, който прекарах тук като посланик беше незабравимо преживяване на мен", каза той.

Уорлик обясни, че след няколко седмици се очаква да пристигне новият посланик на САЩ в България. "Познавам я от около 20 години, тя е изключителен професионалист и много добър човек и ще продължи укрепването на взаимоотношенията между двете страни", добави той.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com