Главният прокурор иска отстраняването на двама съдии от Раднево

11039
Главният прокурор иска отстраняването на двама съдии от Раднево
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) днес искания за отстраняване от длъжност на двама съдии от районния съд в Раднево – Люба Петрова и Евелин Драганов. То трябва да остане в сила до приключването на наказателните производства, водени срещу тях.

Исканията са във връзка с разследванията срещу Петрова и Драганов, които се започнаха от края на ноември тази година и са под ръководството на Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, създадено между СГП и ДАНС, съобщиха от прокуратурата.

Цацаров: Тефтерът на Златанов е символ, не основно доказателство

Така тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм. Това заявява главният прокурор Сотир...

На 9 декември съдия Люба Петрова бе обвинена за това, че в началото на октомври 2013 г. в частен дом в Раднево е подбудила свидетел към лъжесвидетелстване по гражданско дело. Това е  престъпление по чл. 293, ал. 1 от НК; Съдията е още и за това, че на 8 октомври 2013 г., в качеството си на свидетел по гражданско дело, е потвърдила устно и съзнателно неистина – престъпление по чл. 290, ал. 1 от НК.

В периода от март 2011 до септември 2013 г. обвиняемата в нарушение на Закона за кредитните институции е предоставяла кредити и с тези си действия е получила неправомерни доходи в размер на 47 895 лв. – престъпление по чл. 252, ал.2 от НК.

Петрова е обвинена и че в периода 11.09.2013 г. до 14.01.2014 г. в Раднево в условията на продължавано престъпление е извършила следните деяния: неизпълнение на служебните си задължения като районен съдия, като не си е направила отвод по граждански дела, предвид приятелските й връзки с една от страните, и е издала изпълнителни листа за незабавно изпълнение за плащане на суми в размер на 40 699. 52 лв. – престъпление по чл. 282, ал.2 от НК.

В края на месец ноември 2014 г. Специализираното звено повдигна обвинения и срещу Евелин Драганов. Той е обвинен за това, че на 5 септември 2013 г. е заплашил служителка на съда, при изпълнение на служебните й задължения, с убийство – престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

Сотир Цацаров скръцна със зъби на политиците

Главният прокурор призова да спрат "упражненията" на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса с изчезналите тефтери на Филип ...

Миналата седмица с пециализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, създадено между Софийската градска прокуратура и ДАНС, привлече като обвиняеми двамата съдии от Раднево и двама адвокати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com