Главният мюфтия: Образовайте мюсюлманите и няма да има радикален ислям!

12447
Главният мюфтия: Образовайте мюсюлманите и няма да има радикален ислям!

Това, което се опитваме да обясним на държавните органи, е, че ако мюсюлманите са образовани в религиозен аспект, вече ще имаме мислещи хора, които разбират това, в което вярват. За съжаление в България има хора, които изповядват исляма, без да знаят за какво става въпрос.

Това заяви главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи по БНР, предаде БГНЕС. Това са хора, които са били радикални, преди да станат религиозни, продължи Хаджи. "Те са били радикални в алкохолизма, в поведението си в обществото. Когато вече търсят утеха за житейски проблеми, те се насочват към исляма, но по същия начин го изпълняват, интерпретират радикално, защото нямат познание по религията. Ето защо нашето становище винаги е било, че трябва да има добро образование за мюсюлманите в България", заяви главният мюфтия.

Според него за това дали един мюсюлманин е радикален в религиозните си убеждения не може да се съди по външния вид. Чисто и просто това е начин на разбиране не ислямската религия, коментира Хаджи. Главният мюфтия бе категоричен, че в момента в България няма ислямски фондации, които да упражняват някаква дейност, така че няма и финанси, които идват към България.

Ние живеем в глобален свят, човек това, което може да научи, не е нужно някой да дойде да му го каже, продължи Хаджи. Според него аналогия с религиозното положение в Босна не е много уместна. "Мюсюлманите в България са близо до Турция и това, което се изповядва там. Ако евентуално влязат някакви елементи, които са радикално мислещи и насаждат този начин на разбиране, самите мюсюлмани не го приемат", разясни главният мюфтия.

Обучението на български религиозни проповедници е необходимо от 20 години, това не можахме да го обясним на нито едно правителство в България, продължи той. Искаме да имаме училища, в които да се възпитава нашето подрастващо поколение от български граждани, които имат необходимата подготовка. За да може да бъде акредитиран ислямски институт според законодателството, той трябва да бъде собственик на сграда. Ние от 10 години не успяхме да получим разрешение за строителство на сграда", каза Хаджи.

Нашето положение става "напред не отивай, назад не оставай, по средата недей да пречиш", добави главният мюфтия. Според него ако такъв ислямски институт бъде акредитиран, няма да има нужда хората да се обучават в чужбина, ще останат в България, няма да имат проблем с езика, културата и обноските.

От 2010 г. в България не идват проповедници от Саудитска Арабия, нито от където и да било, с изключение на Турция, разясни главният мюфтия. "Ние каним гост ходжи по простата причина, че има недостиг на такива проповедници. Главното Мюфтийство задава темите, по които трябва да говорят, всеки месец те се отчитат за това, което говорят, което са направили", добави той. Хаджи бе категоричен, че главното мюфтийство не е допуснало салафизъм в България, за разлика от близките Македония и Косово.

Винаги призовавам мюсюлманите и не мюсюлманите да бъдем сдържани и толерантни, под слънцето има място за всички, каза още главният мюфтия. Той предупреди обаче, че не е трудно в едно общество да се втълпи нещо опасно, за да се започне противопоставяне. От него никой няма да спечели, заяви Хаджи. Ако има напрежение, защото мюсюлманите са настръхнали и утре ще започнат да се бунтуват, това няма как да стане, допълни той.

Редактор: Яна Баярова

Франция ще експулсира ислямисти, застрашаващи сигурността

Франция ще екстрадира всеки чужденец, който застрашава сигурността в страната и чужбина в името на Исляма или не уважава националните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com