Гласът на природозащитниците: Държавното обвинение подкрепя тезата ни за Карадере

2908
Гласът на природозащитниците: Държавното обвинение подкрепя тезата ни за Карадере

Прокурорът по делото „Карадере” във Върховния административен съд (ВАС) защитава позицията на природозащитните организации, че не може да има строеж в месността без екологична оценка. Това твърдят в свое съобщение две природозащитни организации - БФ "Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците. Именно те обжалваха решение на РИОСВ Бургас за отмяна на решението за ОВОС.

Делото беше на дневен ред отново вчера (7 октомври), като все още публично не е огласен протоколът. Засега няма назначено и ново заседание, макар че природозащитниците искат да се даде възможност на всички страни по казуса да представят доказателства.

ВАС разреши строителството на Карадере

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които обжалваха ме...

Историята дотук

Всичко започна след като първоначално РИОСВ-Бургас забрани на инвеститора „Макси 1” да строи къмпинг в Карадере без ОВОС. Инвеститорът отдведе въпроса до съда и на първа инстанция загуби. След това обаче РИОСВ смени становището си, но тогава екоминистерството направи проверка и установи нарушения при вземането на първото решение.

Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Еколозите напомнят обаче, че при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната. Следва да се оцени също въздействието от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи, информира "Дневник". Според Прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е отчетен кумулативния ефект от застрояването на местността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com