Георги Лозанов: Няма експертен дебат за цифровизацията

6023
Георги Лозанов: Няма експертен дебат за цифровизацията

Има дефицит на експертен дебат по темата за цифровизацията една година преди крайния срок за преминаване от аналогово към цифрово радиоразпръскване. Това каза доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предаде Фокус.

На 3 октомври 2012 година СЕМ организира дискусионен форум по темата за цифровизацията в България. По думите му - форумът ще бъде нещо като начало на разяснителната кампания по отношение на цялото общество.

От 1 септември 2013 г. стартира цифровизацията, но пари и честоти няма

По закон на 1 септември 2013 г. трябва да започне процесът по цифровизация. Това каза при краткото си посещение във Варна министър Ив...

„Цифровизацията е съвременен отделен механизъм в защитата на свободата на словото. Това е така, заради многообразието, което създава, заради интерактивността и възможността за участието на аудиторията. На фона на дебата за свободата на словото в България и тенденцията за слизане надолу в световните класации, е много важно да влезем бързо в цифровата ера и да изговорим това, от гледна точка на свободата на словото”, каза доц. Лозанов.

„През годините срокът за цифровизация се отлагаше много и сме сред последните, ако не и последната държава в Европейския съюз, заедно може би с Румъния, която не е завършила този преход. Очевидно има и проблеми, които трябва да се изговорят, и те ще се погледнат от позициите и правомощията на Съвета за електронни медии, които са свързани преди всичко със съдържателното осигуряване на цифровизацията, с програмните форми, които ще се разпространяват цифрово. Няма съмнение, че това е нова ера в развитието на телевизията и трябва да се види - доколко самите производители са готови за това, по какъв начин това ще се отрази на съдържанието”, каза доц. Лозанов.

„Има едно усещане, което ни води и нас, за дефицит на експертен дебат по тази тема, както и за комуникация с обществото по нея. Явно е, че комуникационната стратегия, която се случва във всяка държава, в България предстои. Необходимо е обществото да разбере какъв е смисълът от това, което се случва, от цифровизацията, а не да споменаваме тази дума само като модерно заклинание. Трябва да е ясно какво ще се крие зад това и какви ще бъдат явните привилегии за зрителите”, каза доц. Лозанов.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com