"Фронтекс" може да прати специална мисия заради границата ни с Турция

5701
"Фронтекс" може да прати специална мисия заради границата ни с Турция

В средата на април мисия на "Фронтекс" ще посетят сухопътната граница с Турция. Мисията ще стане факт на 15-16 април.

По време на среща на българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки с директора на Агенция "Фронтекс" Фабрис Лежери българо-турската граница е определена като гореща точка от „Фронтекс“, през която преминават много нелегални имигранти. Също така "Фронтекс" отчита изместване на трафика на нелегални имигранти към източното Средиземноморие.

През май започва строителството на ограда по границата

До края на месец април трябва да бъде изготвена проектната документация за временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската гр...

Заради ситуацията по българо-турската граница, "Фронтекс" обмисля да изпрати мисия ПОСЕЙДОН. Тя ще наблюдава сухопътните и морските граници България-Турция, Гърция-Турция, Румъния-Турция. Вече има случаи на прихванати лодки и кораби с нелегални имигранти в Черно море. Целта на мисията е да се идентифицират проблемите на българо-турската граница и да разбере от какво имат нужда българските власти при охраната (техника и т.н.). Агенцията възнамерява да поиска от граничните служби на Турция по-голямо съдействие и ангажиране с проблема.

На въпрос на Ангел Джамбазки какво мисли за изграждането на стена по протежението на оградата с Турция, Лежери обясни, че официалната позиция на европейските институции е против изграждането на стени (България, Гърция, Испания) поради политически и исторически причини. Но Лежери отчита намаление на нелегалния трафик през гръцко-турската граница, където има стена (на река Марица). ЕС по-скоро разглежда други начини за намаляване на нелегалния трафик – двустранно сътрудничество на локално ниво със страните, през които преминават нелегалните имигранти. За Турция „Фронтекс” предвижда следните стъпки:

- Създаване на офис на „Фронтекс“ в Турция, който да наблюдава дейността на турските служби и да сътрудничи с тях;

- Съвместни обучения на „Фронтекс“ на граничните служби на България, Турция и Гърция;

- Обмяна на информация с турските гранични служби, за да се изготвят общи анализи на риска по границите.

Бъчварова говори в САЩ за наркотиците и границата

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която е на посещение в САЩ, разговаря с директора на Агенцията за борба с наркот...

Освен това Агенцията разполага със специални екипи, които подпомагат държавните органи да идентифицират националността на нелегалните имигранти. Такива екипи има в Гърция и могат да се изпратят и в България. В случай на криза и огромно увеличение на нелегалните имигранти, преминаващи през границите ни, българските власти могат да изпратят към „Фронтекс” искане за предоставяне на помощ или изпращане на мисия.

На срещата бе обсъдена също и вероятността да има наплив на имигранти от Украйна. Засега в Полша не се отбелязва да има имигранти, бягащи от Украйна. Директорът посъветва България да търси възможности за европейско финансиране за реинтегриране на имигрантите с български произход (такива фондове е са съществували когато след падането на Берлинската стена, в Германия е имало демографска криза и са искали да привлекат сънародници от Русия и други страни).

Фабрис Лежери се ангажира да изпрати писмени отговори на четирите въпроса, които Ангел Джамбазки му представи:

1. Как оценява Фронтекс настоящата ситуация с миграционния натиск в България и разполага ли със свои собствени оценки и прогнози занапред?

2. Какви възможности разглежда Фронтекс в краткосрочен план (2015 г.) и в дългосрочен план за реализиране на пилотни проекти и съвместни операции, насочени към укрепване на сигурността на външната за ЕС българо-турска граница?

Български граничари пребили брутално язиди, бягащи от „Ислямска държава”

Група от 17 иракски язиди (малцинство от кюрдски произход), бягаща от репресиите на „Ислямска държава”, се е опитала да вле...

3. Предвижда ли Фронтекс и в готовност ли е при необходимост през лятото на 2015 г., при усложняване на обстановката, да ангажира европейски екипи за гранична охрана в условията на бърза намеса на българо-турската граница (морска и сухоземна)?

4. Разглежда ли Фронтекс възможности за предоставяне на техническа помощ на България – в т.ч. транспортна техника, системи за сигнализация и наблюдение на граничните зони с цел укрепване на сигурността на българо-турската граница?

Агенция „Фронтекс” е общоевропейският орган за контрол, предоставяне на техническа и експертна помощ по отношение на граничната сигурност на държавите членки на ЕС. Заместник-председателят на ВМРО запозна Фабрис Лежери с актуалните данни, свързани с миграционния натиск и поиска отговор от „Фронтекс” дали и как агенцията може да се ангажира с помощ за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com