Формират се български доброволчески отряди за Крим чрез "Православна зора"

56330
Формират се български доброволчески отряди за Крим чрез "Православна зора"
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече 20 българи са заминали в Украйна като доброволци, за да защитават местните българи в Крим. Инициативата е подета в социалните мрежи и сайтове от представителите на Националистическа партия на България.

Една от най-активните групи за привличане на доброволци е във Фейсбук - „Православна зора".

Крим представя план за приемане на рублата, Одеса също се готви за референдум

Председателят на Съвета на министрите на Кримската автономна република Сергей Аксенов съобщи, че още утре ще представи проект за премин...

Идеята на доброволческото движение е да защити от насилието и агресията на сегашните власти в Украйна живеещите в Крим българи.

Лидерът на националистическата партия Симеон Костадинов заяви, че днес в Украйна няма законна управляваща сила, а след свалянето на президента Виктор Янукович властта е преминала в ръцете на екстремистите, предаде КРОСС.

По думите на лидера на „Православна зора" Павел Чернев, неговата формация спомага за организирането на изпращане на доброволци в Украйна, а на онези, които не разполагат с достатъчно финансови средства, организацията помага финансово, като заплаща билета до Украйна.

Днес в Крим се намират вече 20 български доброволци, съобщи телевизия „Ал Джазира тюрк", като се позовава на свои източници от разузнавателни служби. Българите са част от паравоенното формирование „Доброволец", за което се смята, че е под контрола на руските войски там.

Основен инициатор на изпращането на българи в Украйна е бившият депутат Павел Чернев, който сега е част от „Православна зора" и Националистическа партия на България, начело със Симеон Костадинов.

Кримските татари се надяват на Турция

В продължение на 300 години Крим е част от Османската империя, преди да бъда анексиран от Русия. Тюркското мюсюлманско малцинство днес...

„Доста внимателно преценяваме доброволците, проверяваме - да няма разни тежки престъпници, които се опитват да се укриват от правосъдието. В Крим вече има доброволци от доста страни и те вършат своята работа", каза Чернев, който обяви във Фейсбук, че планира на 15 март да е там. По думите му българите, както и останалите от чужбина, се включват в местните формирования за опазване на обществения ред.

В събота клетва за вярност към народа на Крим положиха 50 доброволци. Командирът на сформиращия се полк Александър Бочкарев казва, че всички са бивши военни с опит.

„Доброволец" вече започна организирането на отряди в Донецк и Одеса.

„Изпращаме доброволци в Крим не само за да охраняваме, но и като представители на международни наблюдатели на провеждането на референдума", заяви Чернев пред „Фокус".

„Възникналите безредици, провокации и нарушения на обществения ред ни привлякоха да сформираме отряди от доброволци, което всъщност стана неочаквано дори за самите нас. Първоначално ние искахме да вземем участие в легалния процес за провеждане на референдума, но след като започнаха безредиците, се появиха желаещи да помогнат на местното население за въдворяването на реда и спокойствието. Ние само им помагаме", допълни Павел Чернев.

В Севастопол обявиха руския език за официален

Руският език става официален за водене на държавната документация в Севастопол, това заяви изпълняващият длъжността председател на Сев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com