Фирмите са против да осведомяват синдикатите за удължено работно време

7252
Фирмите са против да осведомяват синдикатите за удължено работно време
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите отново са на различно мнение за това трябва ли работодателят да уведомява синдикатите за удължено работно време , информира БГНЕС.

Бизнесът също така категорично възрази срещу задължението работодателите всяка година да информират работниците и служителите за дните отпуск, които те могат да ползват през календарната година.

Борисов за работодателите: Колко пъти им сваляме цените на тока, не съм видял нещо да поевтинее

Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулир...

Наредбата за работното време, почивките и отпуските е приета от социалните партньори. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). "Като цяло наредбата бе подкрепена от участниците, имаше възражение по някои текстове - и редакционни, и по отношение на това дали трябва по-ясно да се изпише някое задължение", посочи още той

Не се постигна обаче консенсус по промяната в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, касаеща това дали работодателят да има задължение предварително да информира синдикатите, когато иска удължено работно време. Темата се превърна в ябълка на раздора между работодатели и синдикати. 

"Например в Наредбата няма задължение работодателят да информира предварително синдикалните организации тогава, когато има удължено работно време. Това е така, защото той предварително трябва да се консултира с тях, когато има намерение да го удължи. Отделно синдикалните организации имат право да изискват всякакви документи, включително и този. Законът е достатъчно ясно и няма смисъл да се преповтаря с наредбата", обясни Калфин.

Председателят на БТТП Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът възразява срещу всяко едно допълнително натоварване на работодателя. "По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени", каза Симеонов. Според него удълженото работно време много често се налага. "Например в шивашката индустрия, утре камионът с готовите дрехи трябва да замине, работодателят си е мислил, че ще се справи в срок, но е имало отпуски или болнични, и се налага удължено работно време. Представете си, че той ще започне да уведомява този, онзи, четвърти", каза председателят на БТПП.

Синдикати, работодатели и служители протестират срещу поскъпването на тока

Синдикати, работодатели и служители излязоха на протести в цялата страна срещу увеличението на цената на тока. В София хиляди изпълни...

Той смята, че така работодателят става изложен на набезите на контролните органи, без да има някакви скрити мисли, защото не е знаел, че няма да се справи. Това не работи в полза на нормалния бизнес, заключи Симеонов. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", пък представи позицията на синдикатите по предложението на КТ "Подкрепа" при удължено работно време работодателят да уведомява синдикатите.

"Досега работодателят следваше да уведоми Инспекцията по труда, когато възнамерява да удължи работното време. Не е вярно, обаче, че към момента такъв законов текст има. Текстът, който съществува в момента, задължава работодателя да се консултира със синдикатите, ако има такива в предприятието, но не и да им връчи финалното решение", категорична бе тя. По нейните думи, синдикатите имат право да изискват документи от работодателите и те да им бъдат давани, но често не са им предоставяни в срок. Григорова е категорична, че това води до експлоатация над работниците и не заплащане на положения от тях извънреден труд. "Докато едни работодатели се възползват по този начин и издевателстват над служителите си, осъществяват нелоялна конкуренция, спрямо другите работодатели, които не си позволяват такива волности и заплащат всички дължими възнаграждения", твърда бе Ваня Григорова. 

Цветан Симеонов коментира още, че няма законова основа за новото задължение на работодателите да уведомяват писмено работниците за това колко отпуска им остава. "Ако това предложение мине, ще го атакуваме в Административния съд, защото искаме българският работодател да се концентрира върху креативните дейности, а не в обсъждане на администрацията", добави председателят на БТПП.

Синдикати: Да не се съкращават хората, свързани с реда и охраната в затворите

Няма как да се избегнат съкращения в главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана", но нека те бъдат раз...

"Сега вместо един график, сложен някъде, достъпен за всички, това означава сто работници, сто писма на сто листа. Всеки да го прочете и да е сигурен. В една организация като Палатата "Личен състав" да отиде при всеки, да го прочете, да се подпише, защото трябва да бъде писмено. Това е нещо, което за нас е неприсъща работа на работодателя. Той трябва да мисли за други неща", обясни Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com