Фирмата, изпратила работници в Чили: Няма бедстващи българи

8636
Фирмата, изпратила работници в Чили: Няма бедстващи българи

Българските работници, които са в Чили са добре и не бедстват. Това заяви пред БГНЕС собственикът на фирма Hydroenergy Company JSC в Благоевград Иван Чапов, чиито български служители – около 200 души са в Чили.

Тази сутрин БГНЕС се свърза със собственика на българския филиал на компанията, която строи фотоволтаични централи в целия свят във връзка с бедствието в Чили. Чапов ще даде брифинг днес на обяд и отново повтори, че в Чили няма бедстващи българи.

Българи бедстват в Чили заради проливни дъждове

Най-малко двама души са загинали и 24 са изчезнали в бедствието в района на Атакама, причинено от поройни дъждове. Там бедстват и 200 ...

Припомняме, че най-малко двама души са загинали и 24 са изчезнали в бедствието в района на Атакама, Северно Чили, причинено от поройни дъждове.

Там са и 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа. По-рано българинът Иван Додуров съобщи, че група от 200 българи бедства в Северно Чили. Те са в пустинята Атакама и участват в изграждането на фотоволтаична централа. Додуров съобщи още, че хората са много притеснени. Той казва, че засега са добре, заредили са се с храна, въпреки че магазините са наводнени. Това е написал Додуров около 2 ч. тази нощ на страницата си във фейсбук.

Додуров е написал още на профила си, че работи за Hydroenergy Company JSC.

До момента в българското Министерство на външните работи не е постъпвал сигнал за бедстващи български граждани в Чили – нито от самите българи, нито от компанията, чиито служители са те. Република България няма дипломатическо представителство в Чили.

6,1 по Рихтер в Чили

Земетресение с магнитуд 6,1 и по-голяма дълбочина стана в крайната северна част на Чили, съобщи Геологическата служба на САЩ. Епицентъ...

Обстановката в района на наводнението в пустинята Атакама в Чили постепенно се нормализира, уточняват от МВнР. Всички български граждани са добре, настанени са по домовете си в гр. Каприато и изчакват отводняването, за да се завърнат на работа. Обезпечени са с храна и стоки от първа необходимост. Представители на компанията, чиито служители са те, са в постоянен контакт с тях.

В Чили 700 семейства са без домове заради изливащия се от вторник дъжд, който е необичаен за сухия район, предаде АФП. Пътищата бяха прекъснати, нарушени са електроснабдяването и комуникациите. "Всеки в рисковата зона трябва да бъде евакуиран", заяви вътрешният министър Родриго Пеннайлиньо. Президентката Мишел Бачелет отиде в района, за да координира операциите. Около 40 000 души са без електричество и без питейна вода, съобщиха властите.

Дъждът наводни основните улици в главния град на региона Копиапо и в още няколко града. Бедствието изолира и стотици жители в отдалечения район и принуди най-големият производител на мед в света "Коделко" да спре работа в Атакама и съседния район Антофагаста. Местните полети са отложени. Властите обявиха опасност от епидемии в района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com