Филип Гунев: Най-вероятно служителите в системата на МВР ще бъдат намалени

4930
Филип Гунев: Най-вероятно служителите в системата на МВР ще бъдат намалени
Снимка: БГНЕС

"Най-вероятно служителите в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще бъдат намалени, като тази година ще спаднат до 47 000, а догодина – още повече", заяви заместник-министърът Филип Гунев в интервю за БНТ.

"Търсим вътрешни резерви, за да можем да компенсираме броя на полицаите, които са на улицата, за да може гражданите да имат усещането за сигурност", каза той и допълни, че тази година министерството не е изпратило 1000 полицаи на границата, като вместо това се строи инженерното съоръжение с цел да намали нуждата от жива сила там.

Прокуратурата, ДАНС и МВР обобщиха какво са свършили относно кризата с бежанците

За първи път и ДАНС, и МВР, и прокуратура действат заедно в борбата с незаконното преминаване на чужденци през страната ни. Създадена е...

По думите на Гунев по-голямата част от това съоръжение ще бъде готово до края на годината, посочва Topnovini.bg.

По повод незаконно пресичащите българските граници, заместник-министърът посочи, че от началото на годината властите са заловили 22 000 мигранти. „Последните месеци бяха изключително натоварени – по 4 000 души на месец“, каза Гунев.

Той допусна, че в каналджийството има замесени и служители на МВР, обикновено от Гранична полиция, но също и служители в районни управления. "За съжаление работата там е бавна, защото трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се пресекат такива канали". Той каза, че МВР работи по редица такива случаи и след като наказанията станаха по-големи, това се отрази осезаемо върху желанието полицаи да се опитват да се замесват в подобни схеми.

По въпроса с корупцията Гунев посочи, че тя е само един от аспектите на необходимата реформа в МВР. Според него, за да се случи тя, е необходимо да се създадат условия за по-добра мотивация на полицаите, кариерно развитие и деполитизация на системата.

Укрити ли са доказателства по случая с арестувания шеф на МВР в Асеновград?

Преди МВР да използва полиграф за тестове за интегритет, редно е да урегулира тази дейност. Защото сега се действа на принципа на шаман...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com