"Фигаро": България е най-големият производител на лавандула в света

55985
"Фигаро": България е най-големият производител на лавандула в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Само за няколко години България успя да отнеме на Франция лидерското място в света за отглеждане на лавандула и в производството на лавандулово масло, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БГНЕС.

В Долината на розите в България се намират и българските поля с лавандула, които се обработват от сезонни работници. Методите на работа не са модерни, но могат да бъдат събрани за един ден до 300 кг цветове, които след това се дестилират, се казва още във вестника.

"Унгария, Молдова, предишните югославски републики, Украйна, Крим, Китай прекратиха производството през последните 30 години и го оставиха на България", казва за "Фигаро" Николай Ненов, експерт от Българската държавна лаборатория за етерични масла.

"Българските производители на лавандулово масло изнасят около 70% от произведеното за Франция. Не продават само на френски козметични компании, а и на френски производители на това масло", потвърди Филип Лисичаров, производител на лавандулово масло.

През 2011 г. в България са произведени 60 тона масло от лавандула. През тази година производителите се надяват да дестилират 120 тона, посочва "Фигаро".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com