Фермери от Кочериново готвят протест в столицата заради бруцелозата

4175
Фермери от Кочериново готвят протест в столицата заради бруцелозата
Снимка: БГНЕС

Фермери от Кочериново готвят протест в столицата срещу свой колега, който отказва да изследва животните, които отглежда, за болестта бруцелоза. Според местните животновъди в стадото на техния колега са открити болни кози, които могат да заразят и останалите животни, предаде БТН.

Неофит Спасов разказва, че преди две години животните на неговия колега Любослав Коюмджийски са заразили стадото му с болестта агалаксия. Опасява се, че може и сега животните му да заболеят, този път от бруцелоза, защото фермите им са една до друга.

Фермерите в Рила ще получат 26 хил. лв. обезщетение заради бруцелозата

Земеделското министрество ще плати около 26 хил. лева обезщетение на фермери от гр. Рила и близките села, чиито животни са били умъртве...

Животновъдите от Кочериново искат ветеринарните специалисти да забранят на фермера да пуска стадото си от планината до населеното място.

Хората от Кочериново се притесняват, че ако не бъдат взети мерки навреме, може бруцелозата да се пренесе и при тях от община Рила, която е само на десет километра.

Според ветеринари от региона бруцелозта продължава да се разпространява, защото се внасят от Гърция нелегално заразени животни.

От Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил обещаха да излязат с позиция за отказа на фермерите да изследват животните си.

Куче от Рила е с положителна проба за бруцелоза

Едно куче от град Рила е с положителна проба за бруцелоза. Това съобщи Гергана Светославова от пресцентъра на Областна администрация &n...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество