Фандъкова: От правителството зависи да се увеличат центровете за бежанци

20350
Фандъкова: От правителството зависи да се увеличат центровете за бежанци

Проблемът с бежанците от Сирия става все по-голям и особено в София вече има надхвърляне на капацитета на местата в различните центрове. Столична община обаче няма правомощия по отношение на центровете - това е в компетенцията на правителството, твърди кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна" и „Военна рампа", които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план", обясни Фандъкова в сутрешния блок на bTV.

Центърът за бежанци в "Овча купел" е пренаселен

Проблемите с настаняването на бежанците от Сирия в страната продължават, след като днес рано сутринта заместник-председателят на Агенци...

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци настанени по адреси", заключи кметът на София.

Днес на извънредно заседание на СОС ще бъде обсъдено настаняването на бежанците от Сирия на територията на столицата. По официална статистика 60 и повече процента от идващите през последния месец и половина бежанци в страната са от Сирия. Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че четирима души ще бъдат експулсирани, защото представляват риск от терористична дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com