Facebook протест: Махате Ботев, не пускаме децата на училище

15154
Facebook протест: Махате Ботев, не пускаме децата на училище

Все по-голяма сила набира вълната на недоволство срещу появилите се идеи "да изхвърлим Христо Ботев от учебните програми".

Скандалът бушува от два дни, след като стана ясно, че в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директорът на издателство "Просвета" Йоана Томова два именно такова предложение.

Повод за него пък е доклад на комисията, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

"Да редактираме ли "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", пита в обръщението към председателя Ана Страшимирова.

Експертите предстои да решат дали ще се търси "мек изказ за турското робство".

В тази връзка социалните мрежи вече изобилстват от хиляди гневни реакции, а групата "Национален Протест срещу безобразията в България" предупреди, че ще направи така че максимален брой деца да не се явят на първия учебен ден, ако безумието да бъде изваден Ботев от учебниците стане реалност.

Призивът във Facebook:

По-рано днес ВМРО пък настоя за незабавното разпускане и закриване на Комисията за защита от дискриминация.

"КЗД е напълно ненужен и безполезен орган, на издръжка на данъкоплатците, чието основно занимание до скоро бе, освен щедрото харчене на държавния бюджет, да си създава измислени проблеми, защитавайки измислени колективни права", заявиха от партията в писмо до Actualno.com.

Ето какво гласи още позицията:

Комисията, която харчи милиони от държавния бюджет за скъпи джипове, е известна с това, че защитава циганите, когато не заплащат за получаваните комунални услуги, което е в ущърб на българите. По този начин един държавен орган узаконява дискриминацията спрямо българите. Като справка посочваме, че отчетените разходи на Комисията за 2011г. възлизат на 2 526 038 лева, а бюджетът за 2012г. е 1 880 000 лв.

ВМРО се обръща към членовете на Комисията с питане за развитието по жалбата на софиянец от преди няколко месеца, свързана с нередовността и несанкционирането на циганите-пътници в градския транспорт.   

Последните намерения на Комисията за защита от дискриминация, да изследват дали творчеството на Ботев не било дискриминационно, доказаха убедително абсолютната необходимост да бъде незабавно разпусната и закрита. Предложенията и констатациите, направени от „комисарите” по отношение на творчеството и личността на Ботев, са скандални и нелепи, издават неграмотност и некомпетентност, но пък за сметка на това са ярък пример за неискано от никого псевдоевропейско подмазвачество.

Напомняме на очевидно незапознатите с историята на народа си членове на КЗД, че Христо Ботев е, освен гениален поет, български национал-революционер, загинал в бой за свободата на България по време на въстание срещу турското робство.

Ботев вън от учебниците? Описвал турците като насилници

Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми? Това пита в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директор...

По време на пет вековното турско робство турците-поробители извършват истински геноцид над българския народ, документиран от безброй исторически извори, включително западни такива, чиито автори са представлявали държави-съюзнички на тогавашната Османска империя.

Тези безспорни исторически факти може и да не се харесват на членовете на КЗД Баки Хасанов Хюсеинов, Кемал Еюп Адил и Сабри Салиев Ахмедов, но представителите на ПП „ГЕРБ” и на Президента на България  -  Ана Владимирова Страшимирова, председател на КЗД и членове -  Ивайло Стефанов Савов, Златина Манолова Касърова-Дукова, София Кирилова Йовчева и Лало Пацев Каменов би трябвало поне да опитат да проявят историческа грамотност и национално съзнание, а не да раболепничат в угода на лицата Хюсеинов, Еюп и Ахмедов.

Ваденето на Ботев от учебниците е част от процеса по денационализация на българите и псевдоевропейска подмяна на българската история. Този процес е в угода и услуга единствено на Турция и ДПС. Намираме, че опитът да бъде изваден Ботев от учебниците е безпрецедентна победа за ДПС и питаме министър-председателя Борисов дали решението на комисията, председателствана от ПП ”ГЕРБ”, което е в угода единствено на Турция и ДПС, е заявка за общи коалиционни действия между ПП „ГЕРБ” и ПП „ДПС” в бъдеще.

Предупреждаваме министър-председателя, че ако допусне Ботев да бъде „изваден” от учебниците, със сигурност самият той ще влезе в тях, но далеч не както му се иска.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com