Еврорегламент маха висящите кабели от сградите

25797
Еврорегламент маха висящите кабели от сградите
Снимка: БГНЕС

Нов еврорегламент задължава доставчиците на интернет, телевизия и телефон да крият жиците в общи пространства от жилищата. По този начин един много наболял проблем скоро ще бъде решен. Именно - висящите кабели по фасадите.

Правилата за прокарване на кабелите ще се договарят между доставчиците на комуникационни услуги и домоуправителите.

Чистят висящите кабели от центъра на Бургас

Община Бургас периодично организира акции за прочистване от безразборно висящи въздушни кабели. Предстои такава за централна градска ча...

Най-късно през 2017 г. "паяжините" от жици трябва да изчезнат от всички сгради. А доставчиците – да вкарват кабелите в специално изградени шахти, а не да дупчат, където решат.

„Във всяка една новопостроена сграда или сграда, която се реновира, ремонтира – всяка обща инфраструктура да позволява предоставяне на телефонни услуги, телевизионни услуги, интернет – тя ще е подготвена за широколентов достъп”. Това заяви Калина Димитрова от дирекция „Съобщения” в Министерството на транспорта.

„Няма разумен начин да се поддържа добра услуга на добра цена, когато кабелите са хвърчащи по фасадите”. Това става ясно от думите на Емил Станчев, който е управител на интернет доставчик.

Освен това премахването на мрежите от кабели и жици ще ни гарантира по-добро качество на услугите и по-голяма безопасност. Но срещат и проблеми при прокарването на кабелите.

Заради кражби ЧЕЗ сменя 63 километра кабели в София

600 хил. лева е инвестицията за подмяна на кабели в подстанция "Студентски град" от страна на ЧЕЗ. Това заяви регионалният мениджър на ...

В тази връзка Станчев допълва: "„За да изпълним изискванията, ние трябва да започнем да плащаме на всеки, който пожелае такса – или приемаш предложението, или ти режат кабела”.

Затова държавата ще облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com