Европейската централна банка може да ни подпомогне финансово

12234
Европейската централна банка може да ни подпомогне финансово
Снимка: Getty Images

България може да получи финансова помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) заради кризата в Гърция, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници, които са пожелали анонимност.

ЕЦБ е готова да подпомогне и други държави в региона, за да предотврати възможни негативни последствия върху банковите им системи, като предложи евро на банките срещу подходящо обезпечение и така да даде достъп към операциите си по рефинансиране, допълва изданието Topnovini.bg.

Френски журналист: За гръцката трагедия фаталната грешка е на ЕЦБ

Седем години – това беше периодът, в който ЕЦБ успя да допринесе решително за положението в Гърция, пише в свой анализ френският ...

От ЕЦБ и централната банка в София са отказали да коментират информацията пред „Блумбърг“.

Източна Европа е в риск заради търговията с Гърция и финансовата връзка с нея. Евентуалното оттегляне на южната ни съседка от еврозоната, след като затвори банките си и въведе капиталовия контрол, ще се отрази на валутите на източноевропейските страни.

Агенцията припомня, че четирите най-големи гръцки банки - Пиреос, Евробанк Ергасиас, Националната банка на Гърция и Алфа Банк, имат дъщерни фирми в България и Румъния, като според данните на Българската народна банка към края на първото тримесечие държат 21,71% от активите в нашия банков сектор. Лично премиерът Бойко Борисов обаче подчерта, че банките у нас са български юридически лица с гръцки собственици.

"Заплахата от напускане на Гърция на еврозоната разбираемо влияе зле на прогнозите за региона", коментира Capital Economics миналата седмица, като посочва, че връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния.

ЕЦБ реши да запази финансирането на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да запази финансирането на гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ (ELА) ...

България и нейните банки са в основния фокус на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници.

Намесата на ЕЦБ в стабилността на по-малки страни от Европейския съюз не е за първи път. По време на финансовата криза през 2008 г. тя предостави 5 млрд. евро заем на централната банка на Унгария.

Румънската лея тази седмица поевтиня с 0,7%, но българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото. Полската золта също поевтиня с 0,5%, а унгарския форинт – с 0,6% в резултат на възможните ефекти от гръцката криза върху еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com