Европа се нуждае от обща армия и да знае кого подкрепя в Сирия

6309
Европа се нуждае от обща армия и да знае кого подкрепя в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Европа се нуждае от обща външна политика, трябва да се знае кого подкрепя в Сирия и й е нужна обща отбрана. Това бяха заключенията на основните участници в дискусията "Бежанската криза: Обетована земя ЕС?", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) у нас. 

"Над 60 милиона са хората, които виждат в Европа мястото, където искат да отидат... Европа е сериозен икономически гигант и трябва да сме горди, че нашият континент е притегателна сила за тези, които искат да дойдат при нас. Европа за съжаление обаче няма обща външна политика". Това каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е член на Бюрото на ЕП и на Комисия по външни работи. По думите на Ковачев Европейският съюз е политическо джудже. Той се изказа сходно с евродепутата от ЕНП Светослав Малинов за малката роля на ЕС на глобалната политическа сцена. "Гласът на външния министър на ЕС е много по-слаб от този на външния министър на Германия или Франция", даде за пример Андрей Ковачев. По думите му трябва трябва да се работи за една "по-обща външна политика и обща армия".

В горите край Бургас се крият бежанци, споделиха ловци от областта

Нелегални чужденци излизат при всеки изстрел в гората, това споделят ловци от Бургаска област. "Стреляш по животно, а в следващия моме...

Конкретно коментирайки възможни външно-политически действия от страна на Общността, евродепутатът от ЕНП посочи свикването на международна конференция с всички заинтересовани страни, които да очертаят политическото бъдеще на Сирия. "Дали сме готови да преглътнем поне за определено време Асад?", попита Ковачев и заяви, че за момента той представлява държавността в Сирия. "Явно тази персона ще играе определена роля за възможно най-кратко време. Има нужда от държавност в Сирия", призна евродепутатът, като обаче допълни: "Ние няма как да преглътнем това, което е направено от режима на Асад. Едната част от тези хора бягат от този режим, а другата от Ислямска държава". 

Според Андрей Ковачев ЕС трябва да увеличи хуманитарната си помощ за Сирия и да "отвори кесиите си" за Субсахарна Африка, като се съсредоточи върху програми, целящи убеждаването на евентуалните мигранти да останат по родните си места. 

Евродепутатът от ЕКР Ангел Джамбазки, който е заместник-член на Комисия по външни работи, обърна внимание на ролята на Турция в миграционния процес. По думите му преминаването на бежанци към Европа няма как да стане без участието на Турция. "Твърдо съм убеден, че Турция преследва своите геоплоитически интереси на юг и на запад. Турция е страна в тази дейност", каза Джамбазки. Той подчерта, че за него това не е бежанска вълна, а мигрантски въпрос. 

"Ролята на ЕС е на коментатор и анализатор, на някой, който не поръчва музиката, но плаща сметката", смята Ангел Джамбазки, според който "ние не сме поставени пред хуманитарен въпрос". По думите му, за да се спре кризата с потока от прииждащи хора, трябва да се решат причините за текущите кризи, т.е. военните конфликти. Евродепутатът предрече, че Сирия ще бъде разделена на зони на влияние, "дали с граници, дали без граници". Според Джамбазки някои части ще продължат да бъдат управлявани от, по думите му, законния президент Башар Асад.

Аз съм напълно съгласен, че ЕС въпреки своята икономическа мощ и въпреки многото добри общества, които е създал, е абсолютно безсилен при управлението на бежанския проблем. Това заяви доц. д-р Симеон Евстатиев, арабист и специалист по исляма, доцент по история на арабския свят и исляма в СУ „Св. Климент Охридски". Според него има "абсолютен дисонанс между официалната политика и разговорите в кулоарите", като политиците се страхуват да не излязат от "групата на лошите". "Европа като цяло няма обща външна политика, а отделните страни (в Европа) се наместват само когато защитават своите интереси", коментира експертът, визирайки намесата на Франция в Либия. 

Бежанците, които продължават да не искат в България - защото полицията биела

Шариф е на 16 години. Заговорихме се и му казах, че живея отделно от семейството си. Той ме попита дали майка ми не ми липсва. Шариф е ...

Евстатиев обърна внимание, че не трябва да се дава воля на ирационалния страх от бежанците, но все пак посочи проблем с интеграцията в Европа. "Способна ли е Европа да интегрира толкова много хора за толкова кратко време? Икономически (бежанците) биха могли да бъдат интегрирани много по-бързо, отколкото културно. Европа досега не е доказала успешни политики за интеграция на мюсюлманска общност", посочи Симеон Евстатиев. 

По думите на арабиста Европа трябва да има много ясна политика, каквото, например, има Русия в подкрепата си за Башар Асад. Според него, за да се реши проблемът трябва да има временен съюз или международна коалиция, която да включва освен САЩ и Европа, но и Русуя. Той също така подчерта, че Европейският съюз е нужно да развие обща отбрана.

Нужно е ясно подпомагане на политическия процес в Близкия Изток, защото до момента ние не знаем кого подкрепяме, каза Евстатиев. ЕС трябва да изхожда от първо своите ценности и второ от своите интереси, заяви още той. 

"Защо сега ние имаме толкова много хора на портите на Европа, след толкова много войни преди това", попита Георги Милков, редакционен директор на списание GEO. Според него текущата бежанска криза към страните от Европейския съюз е подпомогната от сравнително лесния достъп до интернет, мобилните технологии и социалните мрежи, където се организират "групи за споделено пътуване към Европа". 

По време на дискусията от залата имаше коментари за невъзможността на Европейския съюз да предвиди миграционните процесия, ролята и силите на Европа да интегрира мигрантите и нуждата от ясна позиция кого подкрепя ЕС в Сирия. От своя страна Ковачев, Джамбазки, Евстатиев и Милков коментираха също ролята на Турция в миграционния процес, като въпреки различията в позициите си, всички заявиха, че турската страна трябва да поеме своята роля и отговорност в процеса. Припомняме, че Европейският съвет одобри допълнителна помощ за съседните на ЕС страни, включително за Турция, за подпомагане на бежанците, които се намират на тяхна теритотия. В южната ни съседка по данни на ООН се намират около 2 милиона бежанци

Българското правителство трябва да е по-отворено да приема бежанци, смята Ска Келер

България играе важна роля в плановете на Европейския съюз по отношение на бежанците, защото стои на външната му граница. Това каза в Пл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...