Евреите в България обезпокоени от засилването на ксенофобията

31195
Евреите в България обезпокоени от засилването на ксенофобията
Снимка: Getty Images / Guliver

Организацията на евреите в България (ОЕБ) "Шалом" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество.

В декларация, изпратена до медиите от "Шалом" споделят, че отчитат повишена активност при антисемитските атаки и особено в интернет.

"Шалом": България да поеме отговорност за избитите евреи

Българско правителство трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите от Беломорск...

"На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ” в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста. Това е предизвикателство към демократичните сили днес.

Очевидно намаляват съпротивителните сили на българското общество срещу проявите на краен национализъм, възраждането на лозунги и политически програми от времето на фашисткото минало на страната.

Тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протеста срещу засилването на ксенофобията и расизма. Възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват.

Основните политически партии в страната не декларират ясно и позицията си по тези въпроси. Това създава допълнително напрежение в обществото и разделя нацията.

Нашата организация разбира, че България днес има нужда от единение, на българските граждани, независимо от етнос и религия и ще работи за постигането на национален консенсус. Ще използваме своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили,които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.

"Шалом" до Actualno.com: Прави се опит за дестабилизация на България

Организацията на евреите в България „Шалом” изпрати декларация до Actualno.com, в която остро осъжда терористичния акт срещ...

Надяваме се, че институциите на Република България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната.

За решаване на проблемите в България, трябва да си помогнем преди всичко сами, но значение има и международното позициониране на държавата ни.

Гаранция за изграждането на по-спокойна и хармонична обстановка за гражданите и хората, които живеят временно с нас е членството на страната в Европейският съюз и НАТО, балансираната политика към други европейски и азиатски страни-традиционни партньори на България. За нас са особено ценни развиващите се връзки между България и Израел които са гаранция за сигурността и просперитета и на двете страни. Радва ни положителното и обективно отношение към България на Световните еврейски организации, което беше многократно проявявано и през 2013 година – 70-та година от спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта.

Ние вярваме в жизнените сили на българското общество и българската държавност. Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето.

Нека се справим и сега като се противопоставим на омразата", призовават от "Шалом".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com