Експерт: Състоянието на реките в България не е добро

15865
Експерт: Състоянието на реките в България не е добро
Снимка: БГНЕС

Състоянието на реките в България не е много добро. Има различни мерки, които трябва да се приложат в спешен порядък така, че ние да не загубим тези основни функции на реките като самопречистване и биологично разнообразие. За другите проблеми има нужда от много дългосрочна работа на цял спектър от институции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Любомир Костадинов от природозащитната организация WWF.

Той добави: „Ние не сме толкова богати на реки и водни ресурси и за съжаление всякакви отрицателни намеси в реките имат доста силен ефект, тъй като поради тази ограниченост на ресурса ние трябва да бъдем изключително внимателни. Състоянието към днешна дата е различно по различните критерии – химическо състояние, морфологични изменения, като ние основно акцентираме върху тези морфологични изменения”.

Очаква се повишение нивото на реките почти в цялата страна

Днес и в петък се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна, съобщиха хидролозите от НИМХ.За наблюдавания период с...

Проблематиката със замърсяването, било то химично или с твърди битови отпадъци, е по-позната на обществото. От друга страна решението лежи предимно в общините и големите емитери на замърсяване.

„В този смисъл там е ясно какво трябва да се направи и има разбиране, че трябва да се направи и се надяваме, че ще се върви в тази посока. Затова ние обръщаме внимание на проблемите, които са свързани най-вече с това реките да функционират като естествени, както знаете не всяка течаща вода има функциите на река. Ние се опитваме да насочим вниманието именно към това какво е естествена река и насочване на вниманието какво е това речна растителност, която бива доста варварски изсичана в едни прикрити мероприятия за поддържане на речни корита, а всъщност става въпрос за нужда от дърводобив, който е на границата на законното и проблемите само се натрупват”, каза още Костадинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com