Едва 30% от зеленчуците на пазара са родно производство

4311
Едва 30% от зеленчуците на пазара са родно производство
Снимка: Getty Images / Guliver

От 25 до 30% от зеленчуците, които консумираме у нас са родно производство. Това е според по информация, която имаме в Асоциацията на земеделските производители и данни от статистиката. Това каза Венцислава Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), цитиран от „Фокус”.

Върбанов поясни, че основните страни, от които България внася зеленчуци са Гърция, Турция, Македония и Испания. Относно качеството на вносните зеленчуци, спрямо българските, той заяви: „Българските зеленчуци са с по-добро качество. Определено през последните години дори се загубиха известни български сортове, защото никой не се занимава с такова производство. Това е така, защото не е изгодно. Няма икономическа изгода и хората спряха да произвеждат”.

Ще правим нов закон за храните, за да стимулираме родното производство

Изцяло нов закон за храните ще подготви Министерството на земеделието и храните. Това обеща земеделският министър Десислава Танева по в...

По думите му другият голям проблем е липсата на подходяща инфраструктура. „България има много голям потенциал за износ на плодове и зеленчуци, но няма инфраструктура. Притеснен съм от факта, че през новия програмен период, благодарение на новите възможности, които се дават за политиката за развитие на зеленчукопроизводството и финансовите стимули, които ще бъдат дадени на производителите, може да се стигне до там, че поради липсата на инфраструктура, една голяма част от продукцията да остане непродадена. Така производителите ще претърпят загуби, защото няма нито пазарища и тържища, на които да се продава тази продукция, нито има складови помещения, със съответните условия за съхранение”, допълни Върбанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com