Еболата няма как да достигне България чрез бежанците

17959
Еболата няма как да достигне България чрез бежанците
Снимка: БГНЕС

Вирусът Ебола няма как да стигне до България чрез бежанския поток. Това каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, предаде Фокус.

„Това предположение е много нереалистично, защото бежанският поток в България идва чрез сухопътните граници, обикновено нелегално, хората дори и да произхождат от тези страни, в които има епидемия от Ебола, изминават много километри пеша в продължение на много време, докато стигнат нашите граници”, заяви Кожухарова. Тя обясни, че максималният инкубационен период може да бъде 21 дни. Този път  е много по-дълъг от инкубационния период, допълни тя.

Пациент с ебола хоспитализиран в Германия

Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има забол...

„Шансът да дойде, заразен човек в България по сухопътната граница е повече от нищожен”, допълни още Мира Кожухарова.

В края на седмицата Световната здравна организация обяви епидемията от Ебола за глобална заплаха, която изисква извънредни усилия. Епидемията, връхлетяла Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия, вече причини смъртта на над 900 души. Заразените са повече от 1 700 и разпространението на болестта продължава. Засега ваксина няма. Работи се по експериментални средства. А смъртността е над 50%.

Това поставя все повече въпроси за опасността заразата да се пренесе и у нас. Директни полети от Африка за България няма, а чужденците, които пристигат у нас, вече са минали и през друго летище в Европа, където минава през термокамери. „Мерките на летището са сигурни. 100% сигурност обаче никой за нищо не може да даде”, коментира професор Кожухарова. „Бежанците у нас не крият риск от зараза с Ебола”. По-сериозен проблем в момента в България е рискът от зарази след наводненията.

 

БЧК: В България няма бежанци, заразени с ебола

В България няма бежанци, заразени с ебола. Това каза Марияна Стоянова, ръководител на „Бежанско-мигрантската служба” на БЧК...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com