ЕСО разширява просеките около електропроводите

7420
ЕСО разширява просеките около електропроводите
Снимка: Getty Images / Guliver

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) работи по разширяване и поддържане на просеките около електропроводите, за да не се стига до нови аварии, които да оставят десетки хиляди абонати без ток. Това стана ясно по време на обсъждане на план на ЕСО за развитие на преносната мрежа в периода 2015-2024 година, предаде БНР.

За разширяване и поддържане на просеките има осигурени средства, увери изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, без да уточнява техния размер.

Директорът на ЕСО очаква печалба на предприятието за миналата година

Състоянието на ЕСО е добро. Ще излезем по предварителни данни на печалба за 2014 година. Мога да се похваля и с това, че от страна на...

”Това са така наречените постоянни разходи. Разширяването на просека и поддържането на просека естествено, че не е инвестиция. Нашите хора по места работят дори и по-скоро сега е времето да работят преди да се разшуми гората и това е процес, който е ежегодишен. На въпрос дали все още има аварии по места по преносната мрежа в Родопите и как върви отстраняването им Йотов отговори: „В Родопите имаме един единствен електропровод, който е все още авариен, за който имаме разрешение за строеж и ще го работим. Той се намира между подстанция Смолян и подстанция Северни Родопи. ” Замяната на въздушните линии с кабелни наистина дава сигурност, призна Председателят на КЕВР Светла Тодорова. Според нея обаче тази подмяна трябва да се прави след внимателен анализ. „Действително напоследък започна да се говори доста за това да се заменят въздушните линии с кабели, но това е нещо, което изисква много сериозно проучване и намиране на точните места, където може да стане и където е икономически ефективно, защото се оказва, че кабелите са доста скъпо удоволствие. Те действително дават много по-голяма сигурност, но не може така сега да се каже почваме замяната на въздушни линии с кабелни.”

В ЕС 80 процента от мрежата е кабелна, у нас този процес е 20.

„Темата за замяна на въздушните линии с кабелни се преекспонира и по нея се изказват некомпетентни хора, смята Иван Йотов. Смятам, че кабели 110 Kw не мога заявявам го най-отговорно, не могат да се полагат на местата, където сега бяха авариите. Това може да се говори от хора, които не са били на място и не познават трасето и спецификата на кабелите- Това освен, че е скъпо, то е и нереалистично. През пресечени местности, през гористи райони, през места, където няма достъп е доста трудно да се полагат кабели. По-скоро смятаме, че с инвестициите в преносната мрежа за тези 10 години ние ще направим мрежата там, такава че да отговаря на услугата за добра и надеждна работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com