ЕСО разработи мерки за избягване на големи аварии

12422
ЕСО разработи мерки за избягване на големи аварии
Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) работи по разширяване и поддържане на просеките около електропроводите, за да не се стига до нови аварии, които да оставят десетки хиляди абонати без ток.

Това стана ясно по време на обсъждане на план на ЕСО за развитие на преносната мрежа в периода 2015-2024 година.

За разширяване и поддържане на просеките има осигурени средства, увери изпълнителният директор на Енергийния системен оператор Иван Йотов.

Според председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова подмяната на въздушните линии с кабелни дава сигурност, но този процес трябва да се прави след внимателен анализ. В Европейския съюз 80 на сто от мрежата е кабелна, у нас този процент е 20.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов обясни още, че в 10-годишния план на Енергийния системен оператор за развитие на преносната мрежа се залагат два сценария за потребление – реалистичен и минималистичен.

Според първия, брутното потребление до 2024 година ще бъде малко над 43 000 гигаватчаса. Ако България обаче приложи по-добри мерки за енергийна ефективност, консумацията може да бъде с около 2000 гигаватчаса по-малко.

В инвестиционната програма на ЕСО, която бе представена в регулатора, се залага дублиране на мрежата 400 киловолта в Маришкия басейн, тъй като там тя не е добре развита, за разлика от мрежата около АЕЦ "Козлодуй". Информацията е на БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com