ЕС: Българите често биват експлоатирани в чужбина

6411
ЕС: Българите често биват експлоатирани в чужбина
Снимка: Getty Images/Guliver

Българите често стават жертва на експлоатация при работа в чужбина, а българските власти са много малко чувствителни при експлоатацията на чужденци в България. Това показва заключението от първия доклад на Агенцията на ЕС за основните права, предаде БГНЕС.

Между примерите с български граждани в доклада е описан случай на семейството, което заминало за Франция с договор от български работодател. Семейството изпълнило законовите си задължения, било регистрирано в съответната френска община и имало позволение за работа. Съпрузите работили пет месеца по 15-16 часа дневно, а получили заплата за шест седмици. След петте месеца, прекарани в бране на овощни дръвчета, българите се върнали в България с билет, купен със заработените там пари. Те изпратили сигнал до Комисията за борба срещу търговията на хора и случаят им бил разгледан от структури за борба срещу организираната престъпност в Сливен.

В друг случай българи заедно с работници от Германия, Гърция, Молдова, Румъния и Казахстан били експлоатирани в Белгия като чистачи на крайпътен ресторант. Те печелили по 45 евро на ден и работели всеки ден по 15 часа. След анонимен сигнал местната контролна служба определила случая като търговия на хора и работниците били поставени под защита. Виновните били осъдени на затвор от една до пет години, а фирмите били глобени с 18 000 евро.

В доклада на ЕС се посочва, че робството и принудителната работа се смятат за престъпление в България и в други държави-членки на ЕС, но "само при определени условия".

В документа е даден за пример случай с турски студент, който работел в България и бил измамен от своя работодател. Момчето работело осем месеца, за които не получило заплата. Заради това, че работил без договор, той не посмял да даде гласност по случая. В доклада се посочва, че в България и в още няколко държави от ЕС достъпът до правосъдие в такива случаи не е лесен. Според Агенцията за основните права на българските власти им "липсва чувствителност към проблемите на хората, станали жертва на експлоатация по време на работа".

Във Франция разкриха българска схема за експлоатация на хора с увреждания

Френската полиция е разкрила мрежа за експлоатация на хора с физически увреждания в Марсилия. В сряда, 26 май, трима български граждан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com