ЕП одобри 10,54 млн. евро помощ за справяне с бедствията у нас

15677
ЕП одобри 10,54 млн. евро помощ за справяне с бедствията у нас
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент одобри днес отпускането на 10 542 110 евро за България като обезщетение срещу последиците от природните бедствия у нас през тази и миналата година. (По принцип сумата трябваше да бъде над 12 млн. евро. Сумата обаче беше намалена, защото страната ни е включила в молбата си щети, за които има застраховки - бел.ред.)

Тежките дъждове не подминаха и България. През юни 2014 г. над страната се изсипаха валежи, четири пъти по-интензивни от средното равнище за месеца, се отбелязва в мотивите за решението.Средствата се отпускат от Европейския фонд за солидарност.

Стотици милиарди долари - сметката за бедствията на планетата тази година

Природните бедствия и тези, причинени от човека, са стрували на света 113 млрд. доларав икономически загуби през 2014 г. Това е изчис...

За да може България да получи гласуваните днес средства, ще бъде необходимо допълнителното одобрение от Съвета на ЕС. По данни на ЕП нашата страна е претърпяла щети за 311 милиона евро, информира БТА.

Трябва да се промени механизмът за отпускане на средства от ЕС по линия на фонд „Солидарност“. Това е позицията на българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Коментарът му идва след като днес Европейският парламент одобри отпускането на финансова помощ за България в размер на 10,6 млн. евро от фонда за преодоляване на последиците от наводненията през 2014 г.

Понесените преки щети от наводненията в България до месец септември обаче са в размер на 311 млн. евро. А до края на годината сумата сигурно ще надхвърли 400 млн., като се пресметнат щетите от бедствията в последните два месеца. Това показват разчетите на евродепутата, посочват от ВМРО.

Подкрепих доклада за корекция на бюджета във връзка с мобилизиране на средства от фонд „Солидарност”, за да бъдат отпуснати средства за пострадалите от наводнения държави. Очевидно е обаче, че отпуснатата финансова помощ за България е крайно недостатъчна. Изключително несправедливо е държава-членка с понесени щети за над 311 млн. евро да получи едва 10,6 млн. евро. Настоявам действащият механизъм на фонд „Солидарност” да бъде преосмислен и променен, заяви Джамбазки.

ЕС може да плаща аваносово компенсации за бедствия догодина

Европейският фонд за борба с последиците от природни бедствия и промишлени аварии ще може да изплаща и авансово компенсации от догодина...

"Струва ли ви се справедливо най-бедната държава в Съюза да получава 6 пъти по-малко финансова помощ от Република Сърбия", запита той и припомни, че Сърбия не е член, но ще получи 60 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com