ЕК одобри програма за сътрудничество между България и Сърбия

6076
ЕК одобри програма за сътрудничество между България и Сърбия
Снимка: Gettyimages

Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП между България и Сърбия беше приета днес. Тя ще спомогне за постигането на основни цели в региона, съобщиха от ЕК.

Целите са ефикасно управление на природните ресурси, увеличаване на трансграничните мрежи и взаимодействия, стимулиране на туризма, опазване на културното и природното наследство, както и инвестиции в младежта, образованието и изграждането на умения. Програмата също така ще бъде насочена към опазване на околната среда и насърчаване на адаптирането към изменението на климата и превенцията и управлението на рискове, пише БГНЕС.

"България ще може по-активно да работи със Сърбия в областта на туризма, опазването на културното наследство и околната среда. Тези почти 60 милиона лева означават повече инвестиции и нови работни места за съседните на Сърбия региони", заяви заместник–председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя сподели, че това е втора програма за регионално сътрудничество между България и съседна страна, която комисията одобрява за по-малко от месец.

Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП обхваща 6 гранични региона в България и 7 сръбски региона. Тя възлиза на над 34 млн. евро, като близо 29 млн. евро са по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу подчерта, че благодарение на тази програма България и Сърбия ще могат да развият своите гранични региони по екологосъобразен и устойчив начин.

Сред очакваните резултати са подпомагане на опазването на природното, културното и историческото наследство, свързано, когато това е уместно, с туризъм, включително възстановяването на исторически сгради и поддръжката на традиционните ландшафти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com