ЕК ни глоби за туристическото лого

31046
ЕК ни глоби за туристическото лого

България е санкционирана от Европейската комисия със 160 000 лева за проекта за туристическо лого и бранд на страната, които така и не бяха приети. Предложенията вече почти две години не се ползват.

Сивият сектор в туризма е между 20 и 30%

След 10 години възнагражденията в туризма се очаква да се увеличат с едва 321 лева. Това каза за БНР доц. Преслав Димитров - ръководите...

Санкцията е в размер на 10% от средствата, платени за проекта за туристическото лого и бранд на страната, които така и не бяха приети и вече почти две години не се ползват, съобщи в. "24 часа", като цитира отлично информирани източници.

Поръчката за изработване на туристически бранд България бе спечелена през януари 2013 г. от "Обединение за бранд България". Цената бе 1,6 млн. лв. с ДДС. Финансирането е от Оперативна програма "Регионално развитие".

Консорциумът създаде лого, в което има слънце, море, чадър, но то не бе харесано от обществеността и от Съюза на българските художници и така и не заработи. Други пък видяха в логото прилика с това на Киргизстан.

Експертите от Министерството на регионалното развитие са направили одит на проекта и са предложили първоначално 5% финансова корекция.

Защо туристическият бранш иска собствено министерство?

България е изключително богата на красиви и интересни места, но май скоро само ние ще знаем за тях. Развитието на туристическия отрасъл...

След одита на Европейската комисия обаче поисканата от техните специалисти финансова санкция е станала 10% от стойността на проекта, съобщиха източниците.

Сумата трябва да бъде платена от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, което е организирало търга. Сега обаче, след разделянето на ведомството на три, вероятно санкцията ще бъде прехвърлена към Министерство на туризма.

Освен изработване на лого и слоган, проектът на "Обединение за бранд България" включваше и анализ на туризма ни като цяло и определяне на конкурентните пазари. Тогава управляващите туризма заявиха, че сме спестили близо 1 млн. лв. при търга, тъй като финансирането от Брюксел за проекта бе 2,8 млн. лв. Освен основното бяха изработени и 10 продуктови лога за различните видове туризъм, но и те не се ползват.

След скандала с новото лого и досега на всички международни туристически борси, на брошурите на туроператорите и на билбордовете, с които участва България по света, се ползва старото жълто-оранжево лого с розата.

Турция с рекордни приходи от туризъм

Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 11% през третото тримесечие на 2014 г., достигайки рекордно високото ниво от 12,9 мил...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com