ЕБВР: Корупция има там, където няма обществен контрол и силни медии

3858
ЕБВР: Корупция има там, където няма обществен контрол и силни медии
Снимка: Thinkstock

Зависимостта между пари и корупция е по-голяма в общините, където няма висок обществен контрол, когато няма силни медии. Това е извод от изследване за периода 2004-2005 г. на корупционни практики при разпределяне на средствата за възстановяване на общините след наводненията. Проектът е реализиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Колкото повече пари получава една община, толкова по-вероятно е да се повиши мащабът на корупция, става още ясно от доклада, представен пред БНР от Елена Николова от ЕБВР.

Нов закон за обществените поръчки ще се бори с корупцията

Подготвят нов закон за обществените поръчки, който ще се бори с корупцията и сивите практики при процедурите. Промените ще въведат ...

"Другото, което откриваме е, че тези кметове, които открадват по-малко пари, след това има по-голяма вероятност да се кандидатират за преизбиране през 2007 г., т.е кметовете очакват, че по някакъв начин избирателите ще ги накажат и в тези общини, в които има такова очакване, те открадват по-малко", обясни Николова.

По думите й основният извод е, че за да се прекрати корупцията, свързана с такива средства, като помощите за наводнения, трябва да има добър обществен контрол.

Данните в изследването показват още, че дейностите по възстановяването след наводненията се извършват от фирми, близки до тройната коалиция, която управлява страната в посочения период, както в общините, чиито кметове са от партиите във властта, така и в общините с кметове от опозицията.


Заработи звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта

Звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта започва работа, съобщи пред „Фокус" вицепремиерът по координация на ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество