Държавната агенция за метрологичен и технически надзор поема контрола над язовирните стени

4402
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор поема контрола над язовирните стени
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, който ще предложи на Народното събрание за приемане, съобщават от Правителствената информационна служба.

С него се регламентира контролът по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническото състояние, осигуряване на безопасната им експлоатация и изпълнението на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивната сигурност или по ликвидирането им. Контролът се възлага на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Водата от язовир "Тича" все още не е годна за пиене

Водата от язовир „Тича” все още не е годна за пиене. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция-Шумен. Лабораторнит...

С предлаганите промени в Закона за водите се осигурява въвеждането на принципа „замърсителят плаща” и законовите механизми за възстановяване на ресурсните разходи и разходите за околна среда в рамките на възстановяването на разходите за водни услуги за възможно най-широк кръг услуги. Това е елемент от изпълнение на предварителните условия за предоставяне на средства от европейските фондове за програмен период 2014-2020 г.

Отстраняват се и пропуски в транспонирането на Директива 2000/60/ЕО за установяване на рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите относно оценката и управлението на риска от наводнения в българското законодателство и избягване на процедура за нарушение.

Отменят се някои наредби към закона поради осъвременяване на нормативната база с европейското законодателство и по-доброто му прилагане. Ускорява се процесът по определяне на санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Въвеждат се разпоредби, свързани с планиране, разработване и изпълнение на Морската стратегия и на програмите от мерки към нея с цел опазване и подобряване на състоянието на околната среда в морските води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...