Дъждът не спира

27576
Дъждът не спира
Снимка: БГНЕС

Дъждът продължава да вали. Бедствено положение е обявено в 7 села в община Родопи, в Етрополе и 2 села и в 12 села в община Своге. Усложнена остава обстановката в София – град и област, Монтана, Пловдив и Враца и Видин.

Изчезналият вчера 25-годишен пастир във врачанското село Тишевица бе намерен мъртъв.

В София към 21 часа снощи са получени 50 сигнала за отводняване, отстраняване на паднали дървета. Наводнен бе сутеренът на Софийската филхармония в зала "България". Към 6.00 часа тази сутрин обстановката се нормализира. В кв. Бенковски остават за отводняване мазета и дворове на 4-5 къщи. През нощта са отстранени 2 паднали дървета и е изтеглен 1 автомобил при гара Искър. От поройния дъжд река Искър заля ж.п. линията на спирка Ромча в община Своге. Река Лесковска заля дворове в селата Лесковдол и Редина. Пътят между селото и главния път Своге-София е частично затрупан на места от паднала скална маса.

Мостът между селата Батулия и Реброво бе залят от прииждащата река Батулийска. На пътя между Своге и село Томпсън има паднала скална мас, а но движението не е преустановено и се регулира от патрули на РУП Своге. Между село Владо Тричков и Нови Искър има информация за паднала скална маса, но пътя не е затворен. Екипът на РСПБЗН Своге е пренасочен към село Реброво тъй като имаме съобщения за залети от река Батулийска дворни места.

Река Батулийска при село Батулия преди манастир "св. Никола" е отнесла моста и е прекъснала пътя за селата Огоя и Ябланица. Няма данни за пострадали и нужда от евакуация на населението в района. В 00.50 часа кризисният щаб на община Своге е обявил бедствено положение в Своге и селата Владо Тричков, Луково, Реброво, Батулия, Огоя, Бакьово, Ябланица, Буковец, Томпсън, Редина и Лесков дол.

Пътят при село Рибарица е наводнен и има натрупани наноси от водното течение като е подкопан и мост, който прекъсва пътя за село Ямна - обходен маршрут през село Лопян. Пътят Етрополе - Златица е наводнен и с натрупани наноси, непроходим. В 06.00 ч. е обявено бедствено положение за гр. Етрополе и селата Рибарица и Ямна.

В Пловдивско пропадна мостът в село Първенец към село Брестовица. В село Храбрино реката заляла моста. От двете страни на пропадналия участък бяха изсипани пръст и пясък и бе ограничен достъпа до опасния участък. Към 6.00 часа тази сутрин обстановката се нормализира.

Във Враца се очаква приливна вълна към гр. Роман от река Малък и Голям Искър, взети са мерки и голяма част от личния състав на РСПБЗН Враца и Регионалната дирекция е съсредоточен натам. Продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица. Поддържа се постоянна връзка с МОСВ, Басейновите дирекции и НИМХ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество