Дончев: С новия ЗОП се цели пресичане на злоупотребите с фирмите на хора с увреждания

4786
Дончев: С новия ЗОП се цели пресичане на злоупотребите с фирмите на хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV. 

По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки. Една от целите на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП) е да се пресекат именно такива злоупотреби, уточни Дончев.

Идеята за допълнителното облагане от общините може да се появи отново следващата година

Управляващите не са се отказали от идеята общините да могат да облагат допълнително доходите, но ще отложат прилагането й поне с година...

Същевременно Агенцията за обществени поръчки ще бъде преместена от Министерството на икономиката в министерството на финансите, защото в МФ са всички останали контролни органи, обясни вицепремиерът. Целта била да има по-синхронизиран контрол. 

Той лансира идеята да се направи общ център за всички общини за общи обществени поръчки: Всички 265 общини могат да направят обща поръчка да речем за автомобили. С общата поръчка цената ще стане по-ниска, смята Дончев. 

Новият ЗОП вече е вкаран в Народното събрание и е минал през парламентарните комисии. Дончев се надява той да влезе в сила от януари 2016 г.

Припомняме, че вчера с гласуване в Народното събрание (НС) беше отменена т.нар. поправка "Даниела Бобева" в Закона за обществените поръчки. Става въпрос за възможността определени обществени поръчки да отиват само при специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания.

За 100 дни България трябва да усвои над 1.5 млрд. евро или ще ги изгуби

По-малко от четири месеца преди края на стария програмен период на еврофондовете у нас, България има да усвоява 1,665 млрд. евро или ще...

Дончев коментира още оттеглената оставка на ген. Румен Радев, командващ Военно-въздушните сили (ВВС). Според вицепремиера тя няма никакви политически, като това е и мнението, което поддържа ге. Радев.

Дончев заяви, че познава генерала, който е впечатляващ летец, сериозен командир и човек, който милее за авиацията. По думите му, подадената оставка е вопъл от страна на професионалните военни, който казва: „Повече така не може. Трябва на фона на всички останали приоритети и грижи, които имате, да отделите средства и военната авиация да се превърне в приоритет”, заяви вицепремиерът и добави, че е съгласен с това. "Ние атака към военния министър, който е мой колега в кабинета, не сме имали”, каза още Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com