Домът на Иларион Драгостинов се е досрутил, пари за възстановяване няма

14026
Домът на Иларион Драгостинов се е досрутил, пари за възстановяване няма
Снимка: вестник Борба

Домът на Иларион Драгостинов – български възрожденец и апостол от Сливенския революционен окръг, се в срутила. Държавата, която е собственик, няма пари да го възстанови.

Граждани предложиха инициативен комитет, който да събере нужните 300 000 лв. (500 000 според Министерството на културата) за реставрацията на историческия обект. Потребителят Стефан Стоянов разказва в профила си в социалната мрежа Facebook: "В началото на септември, пред очите на майка с дете, посред бял ден, падна и запазения все още комин на къщата.Този, който е зад гърба ми...".

Сайтът Биволъ е изпратил запитване до Министерството на културата за казуса. От там са обяснили, че домът на Иларион Драгостинов е в изключително лошо състояние, но пари за реставрацията му няма. Общият фонд за реставрация и консервация на недвижими ценности, включително археологически разкопки, е 500 000 лв. при общ бюджет на Министерството на културата от 118 млн. лв. 

Къща, която... сваляш от интернет и сглобяваш сам

Имайки предвид усложнената ситуация с пазара на имоти в страната, британска компания пусна проект за двуетажна къща от типа "направи си...

Министерството направило опит да кандидатства по европейски програми и се сблъскало с Параграф 22. Европа финансира само обекти, които имат статут да предоставят "културна услуга" и имат "културно предназначение". Домът нямал такъв статут. От друга страна нямало как да му се смени статута, защото не бил в добро състояние. Тук е нужно да се направи пояснението, че допреди няколко години къщата е била цяла и с покрив, но е рухнала поради тоталната незаинтересованост и липсата на каквато и да е грижа от страна на стопанина си – т.е. културното ведомство.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com