Домашният алкохол излязъл на светло, но акцизът удря варнето на ракия

81947
Домашният алкохол излязъл на светло, но акцизът удря варнето на ракия
Снимка: БГНЕС

Производството на домашен алкохол вече излиза на светло. През 2013 година от платени акцизи в държавната хазна са влезли около 900 000 лева, съобщават от Агенция “Митници“, предаде Нова тв.

Тази година най-много домашна ракия е била сварена в пловдивска област.

Англичанин посвети песен на ракията, показва колко обича страната ни

Англичанинът Джонатан Тейлър, който живее в село Крушево, посвети песен на българската ракия, която моментално стана хит. Той споде...

Само една ракиджийница в Куклен, в която има два казана, е внесла в държавната хазна над 3 000 лева акциз. Собственикът твърди, че тази година е сварил над 1700 литра ракия, без да е укрил и стотинка данък.

„Не е като предишни години. Преди в България се пиеше много ракия, а сега тенденцията е такава, че хората все по-малко варят. Може би акцизът влияе. Когато му кажеш, че трябва да плати на литър 2.20, той започва да си мисли какво ли не. Има хора, които си мислят, че аз като го взема този акциз, той остава за мен”, заяви Андон Андонов, собственик на ракиджийницата.

Освен срещу акциза, много от домакинствата роптаят и срещу ограничението, което държавата наложи. До 30 литра от произведената ракия за лична консумация да се облага с по-нисък данък – 2.20 лева, а за всеки следващ литър да се плаща двоен акциз - 4,40 лева.

За да не укриват акциз ракиджийниците, друг собственик предлага у нас да се въведе моделът, който в момента действа в Гърция. Хората да заплащат акцизната такса направо в митницата или в общината.

Затварят казани за ракия заради липса на клиенти

Заради липсата на клиенти казаните за ракия се затварят. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил Видин Стойнев, предсе...

Въпреки затегнатия контрол, все още митническите инспектори попадат на драстични нарушения.

По данни на Агенция „Митници” все още у нас продължават да действат незаконни казани за варене на ракия. 185 такива са били хванати от началото на годината досега.

Специалистите предупреждават, че алкохолът, произведен в нерегламентираните казани, може да е некачествен и да застраши здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com