Докога институциите ще прикриват насилието над деца - подробности

34243
Докога институциите ще прикриват насилието над деца - подробности
Снимка: БГНЕС

Десетки души, включително и родители на деца с аутизъм, се събраха на протест днес пред сградата на МОН днес в подкрепа на Ана-Мария и за правата на всички деца в България.

Протестът е мирен. Няма викове и скандирания. Хората, дошли да подкрепят 13-годишното момиче аутист, чиито родители подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им, носят плакати с лика на заместник–министъра Ваня Кастрева, на който пише: "Дисциплинарно уволнение". На други плакати се казва: "Детските очи не лъжат, вярвам на дете-аутист!". "Докога институциите ще прикриват насилието над деца?", гласи друг надпис.

Четири часа е била разпитвана майката на Ана-Мария

В продължение на четири часа е била разпитвана майката на Ана-Мария Радосвета Симеонова, която вчера отиде в 6 РПУ, за да подаде молба ...

Майката на Ана-Мария, която също е на протеста, каза, че приема извинението на заместник-министъра Кастрева, но не прощава. "Аз вярвам на детето си. Тук не е до смелост", каза майката Радосвета Симеонова. "Лоша е черта ми, че не мога да прощавам. За Ана не прощавам, не мога! Аз не съм Господ, аз съм майка", каза Радосвета за извинението на зам.–образователния министър.

Аз смятам, че всяка една майка, която има някакво съмнение за нещо трябва да реагира. Нали трябва да защитиш детето си, попита емоционално Радосвета. "Как да защитя Ана-Мария? Как да продължа да го правя, след като тези институции под никаква форма не реагират? Те реагираха само на това, че пуснах във Фейсбук и че стана скандал. Това ли трябва да е причината", продължи Радосвета. "Много съм благодарна на хората за подкрепата. Само апелирам да вярват на децата си и да ги защитават навреме", каза майката, виждайки подкрепата на други родители.

Тя сега получава сигнали от майки за това, че са претърпели подобни случаи преди една, два или пет години, Радосвета попита защо толкова време са мълчали. "Страхът не е оправдание за мълчанието и не е водещ, за да запазиш детето си", каза тя. Жената разказа, че е подала жалбите на 29 септември – понеделник, цял ден звъняла на различни институции. Тя не съжалява, че е написала писмото с историята си във Фейсбук, но съжалява, че е закъсняла с него. "Аз трябваше в момента, в който съм се усъмнила в нещо да напиша, трябваше да напиша, трябваше да го направя по–рано. Съжалявам, закъснях!", каза жената. Тя е категорична, че институциите са се задействали от медиите и в момента научава информацията от медиите. Според нея родителите трябва да се съберат и да направят правилата, които липсват.

"Трябва да се направи практика за деца с увреждания в различните институции. Всеки казва правилното е да изчакаш органите на реда да си свършат работата. Чаках! Сега ме укоряват, че съм закъсняла с това, онова, че трябва да поискам. Какво да поискам? Аз как да знам, че трябва да поискам при положение, че ми казват, че системите трябва да реагират и да ми предложат това, което е належащо в момента", заяви жената и пита институциите - извършител има ли, има ли мъже, които да са разпитани, проверен ли е персоналът.

Майки организират протест в Пловдив в подкрепа на Ана-Мария

Протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето, страдащо от аутизъ...

На протеста имаше много майки на деца, които бяха дошли за да подкрепят каузата. Деница беше с двете си деца тук защото смята, че поведението на институциите е неправилно. Не може една майка да алармира и да каже, че е възможно да се е случил такъв тормоз на детето й и да бъде взето за несериозно това, защото детето е различно, каза тя. Жената е категорична, че трябва в такава ситуация да се реагира сериозно, да се провери действително какво е станало. "Не може да се постъпва така с детето", каза Деница.

Припомняме, че районната прокуратура образува наказателно производство срещу неизвестен извършител за извършено чрез употреба на принуда блудствено действие спрямо 13-годишното момиче на 19 септември в Четвърто помощно училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...