До юни ще се изгради интегрираната система за наблюдение по границата

5708
До юни ще се изгради интегрираната система за наблюдение по границата
Снимка: БГНЕС

Интегрираната система за наблюдение по границата ще бъде изградена до края на месец юни. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на посещение на Елхово заедно с зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрждиев.

Двамата дадоха началото на логистичните дейности, с които българската армия ще подпомага работата на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Логистичните действия се осъществяват съгласно съвместна заповед, подписана от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Скоро ще имаме център за гранична безопасност с Турция и Гърция

Готово е споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчвар...

Заместник-министрите посочиха, че на етапа 83 военнослужещи ще участват в планираните дейности по тази съвместна операция. Тяхната логистична подкрепа ще обхваща транспортиране, ремонт на аварирала техника, възстановяване на нарушената цялост на изграденото възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. Пет от екипите са разпределени по ГПУ – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, и Свиленград, други два - ще извършват ремонтни дейности.

Двамата уточниха, че периодът за провеждане на тази операция не е фиксиран и зависи от интензитета на миграционния натиск на границата, в развитие ще се преценяват възможностите и какви сили и средства ще бъдат употребени с цел превенция на засиления миграционен натиск. По думите на зам.-министър Димитър Кюмюрджиев, българската армия е в състояние при засилване на миграционния натиск да окаже допълнителна логистична подкрепа на гранична полиция, за да не се допусне навлизането на нерегламентирани нарушители на границата. Заместник-министър Филип Гунев увери, че през тази седмица приключва проектирането на инженерното съоръжение за областите Ямбол и Хасково. Той акцентира върху същественото значение на етапите - проучването, извършването на подробни геодезични замервания и разчети, необходимите поправки или изграждане на нови пътища, където има необходимост.

"По решение на Министерския съвет от месец февруари Министерството на земеделието е започнало поправката на част от пътищата на българо-турската граница. През следващата седмица се очаква да има ясна представа за необходимите средства и срокове за изграждането на съоръженията", посочи Гунев. Реално изграждането ще започне през месец май. Зам.–министърът уточни, че през последния месец областните управители са идентифицирали и фирмите, на които ще бъде възложено изграждането, предвиден е и 5-годишен гаранционен срок.

"Основната поддръжка се налага заради нарушаване на целостта при опити незаконно да се преодолее съоръжението. От началото на построяването му има 40 такива опита. Именно това е и една от задачите пред военнослужещите, участващи в настоящата операция, уточни Филип Гунев. По думите му, миграционният натиск на границата е идентичен с този в цяла Европа, като пример беше посочено, че в Гърция има четворно увеличение от началото на годината.

"Фронтекс" може да прати специална мисия заради границата ни с Турция

В средата на април мисия на "Фронтекс" ще посетят сухопътната граница с Турция. Мисията ще стане факт на 15-16 април. По време на срещ...

От началото на годината на територията на България са задържани 5000 незаконно преминали границата. Те са установени както на вход, така и на изход и във вътрешността на страната. За същия период недопуснати да влязат в страната са 16 000 души. Той уточни, че всички, които нямат право на бежански статус подлежат на доброволно или принудително връщане. В изпълнение на тази процедура са предприети допълнителни мерки – увеличение на полетите за принудително връщане, които се осъществяват по линия на Фронтекс. Гунев поясни, че дейностите по връщането на нелегални имигранти са постоянни. Всеки месец между 50 и 100 нелегални имигранти се извеждат от страната ни. На този етап не се предвижда промяна в броя на командированите служители, които към настоящия момент са 504 от Гранична полиция и 126 от ОДМВР – Бургас, Ямбол и Хасково, допълни Филип Гунев. В МО са направени първоначални разчети, като за първите 6 месеца необходимите средства са в рамките на 2 128 360 лева, поясни зам.- министър Димитър Кюмюрджиев. До момента от своя бюджет българската армия е похарчила около 180 000 лева в подготовката за настоящата операция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com