До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюн в Южна България

15633
До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюн в Южна България
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюна в Южна България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Такова уверение са дали пред МЗХ фирмите-изкупвачи на тютюн, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров със Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България.

„Нямаме начин да въздействаме пряко върху цената на суровината. Това, което можем да направим, е с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да регламентираме отношенията между участниците в сектора, а държавата да е арбитър при окачествяването на тютюна“, посочи министър Танева.

Тютюнопроизводителите също тръгват на протест

Тютюнопроизводители от цяла Южна България излизат на протест. Протестът ще се проведе утре от 14.00 часа на пътя между Гърмен и Гоце ...

Тя призова представителите на бранша да дадат становища по готвените промени, така че на предстоящия Консултативен съвет да се постигне съгласие по тях. „Целта ни е от 1 март да започнем с новите правила и проблемите, които възникват всяка година, вече да ги няма“, подчерта Десислава Танева.

Зам.-министър Димитров допълни, че държавата може да играе важна роля в подпомагането на сектора не само чрез субсидиране, но и чрез повишаването на качеството на тютюна. „Това е пазарният принцип един продукт да повиши цената си и ние имаме достатъчно инструменти да го стимулираме“, отбеляза д-р Цветан Димитров.

По време на срещата беше обсъдено също подпомагането в сектора през следващите години. Ще се работи в посока националните доплащания да достигат само до производители, които към момента се занимават с отглеждането на тютюн и които притежават референтни количества тютюн в периода 2007-2009 г. Министър Танева разясни и другите възможности за получаване на подкрепа както по схемите с директни плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com