Джамбазки не иска всеки да живее в Европа, Мюфтийството осъди тероризма

15218
Джамбазки не иска всеки да живее в Европа, Мюфтийството осъди тероризма
Снимка: Gettyimages

Светът е във война за ресурси и е в сблъсък на цивилизация. Не можем да си затваряме очите и да се правим на търпеливи, когато отстреща имаме такива хора като тези, извършили атентата срещу „Шарли ебдо”. Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

В реалния живот когато моливът се изправи срещу автомата, винаги ще губи. Това става със служби, които да пазят правовия ред. У нас това не се случва, защото сме в положение на разпад, в Европа се случва, защото се залага на толерантност, смята Джамбазки. Сбърканият модел на толерантност е, че може да кажеш, че всеки може да дойде да живее в Европа, подчерта той.

Чавдар Николов: Карикатурите не обиждат религията, а иронизират тъпоумието

Всичко е политика. Това заяви един от най-известните карикатуристи в България Чавдар Николов. Когато през 2006 година датското издание...

Нормално е да има страх, когато идва имигранти в Европа и се мъчат да ни променят нас спрямо техните виждания. В Германия се появи салафитска полиция, която обикаля по определени квартали и съветва младежите да не ходят вечер на заведения – това се случва в Саксония, обясни националистът. Нормално е да има притеснение и страх така, както в Германия и както там имаше демонстрации – например в Лайпциг, добави той.

За България заплаха категорично има. Причината е, че българските служби за сигурност години наред нямаха мандат да работят в Близкия изток. Джихадистите не можеш да ги спреш в редакцията, можеш да ги спреш още в Ирак, в Сирия, смята Джамбазки. Има трафик на бойци през наша територия. Видяхте в Пазарджик – там има хора, осъждани за трафик на бойци за Сирия. Ако тези хора решат да воюват на наша територия, не можем да ги спрем. Стана атентатът в Сарафово – дойдоха, взривиха и още не знаем кой го е сторил – дали „Хизбула”, дали „Хамас”, продължи Джамбазки.

Междувременно от Главното мюфтийство официално заявиха, че осъждат акта на тероризъм в редакцията на „Шарли ебдо”. Това са терористи, които не споделят убежденията на нормалните мюсюлмани, казват от там. Но Мюфтийството обяви, че карикатурите на „Шарли ебдо” оскверняват религията. Не може обаче отговорът на карикатурите да е с оръжие, защото човешкият живот е най-ценен, каза говорителят на Мюфтийството Ахмед Ахмедов. Когато имаш стойностен аргумент, изложи го, но не може това да става с оръжие, добави той. И изрази увереност, че в България радикализъм от гледна точка ислям няма.

Главното мюфтийство не контролира всички джамии в България, възрази Джамбазки. И припомни, че в Пазарджик хората покрай Ахмед Муса не искат да сложат българското знаме, защото са против държавността.

Продължава издирването на предполагаемите извършители на атентата срещу Шарли ебдо

През изминалата нощ френската жандармерия и националната полиция продължиха издирването на двамата предполагаеми нападатели, отговорни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество